Szent Jakab jubileumi év Compostelában: a kegyelem, a gyógyulás és a találkozás ideje

0
1013

Jakab apostol ünnepén, július 25-én Santiago de Compostela érseke szentmisét mutatott be a székesegyházban a compostelai jubileumi év alkalmából, melyen részt vettek a spanyol királyi ház tagjai is. Koncelebrált Antonio María Rouco Varela bíboros, nyugalmazott madridi érsek, illetve José Rodríguez Carballo érsek, a Megszentelt Élet és Apostoli Élet Társaságai Kongregáció titkára.

Szent Jakab arra emlékeztet minket, hogy azonosulnunk kell Krisztus történetével és személyével – mondta homíliájában a Julián Barrio Barrio érsek. Türelmesen kutassuk az igazságot, segítsük elő a gondoskodás kultúráját, amelynek köszönhetően megérthetjük Spanyolország népeinek egységét és történelmét, a közös és az egyedi jellemvonások együttes jelenlétével – tette hozzá a compostelai érsek, aki Spanyolország valamennyi népét az apostol közbenjárásába ajánlotta, hogy fenntarthassák a testvéri együttélést anélkül, hogy megfeledkeznének gyökereikről.

Szent Jakab adjon reményt mindenkinek, hogy felvállalja a kereszténység felszabadító újdonságát és hiteles válaszokat adjon az emberi lét kérdéseire. Az ismeretlen érzése bizonytalannak mutatja fel előttünk a jövőt. Ezért az elszegényedett lelkű nyugati civilizációnak szüksége van Krisztusra. Ő adja meg a reményt, hogy életünk ne legyen értelmetlenségre ítélve. A keresztény reményt azonban nem választhatjuk külön a szolidáris szeretettől, hiszen az irgalmas cselekedetek gyakorlása révén tehetjük hihetővé Isten szeretetét, aki nem hagy magára senkit.

Gedő Ágnes, Vatican News