Ezerötszáz kilométert bicikliznek, hogy részt vegyenek a 125 éves csávosi templom búcsúján

0
1963
Fotók: Temesvári Egyházmegye

Csávoson nagyon kevés a hívő, német nemzetiségűek pedig már több mint egy évtizede nem élnek a helységben, amely jelenleg az ótekei római katolikus plébánia filiája. Ugyanakkor Gerhard Dick, a Németországba települt csávosi németek egyesületének (HOG Tschawosch) elnöke három honfitársával (Christian May, Siegfried Dragossy és az újpécsi Adrian Suta) együtt július 16-án kerékpárral indult el a németországi Siegenből, hogy 1500 kilométer megtétele után részt vegyenek a templombúcsún – írja a Temesvári Egyházmegye sajtóirodája az Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänienben megjelent írás nyomán.

Július 31-én, szombaton a szerb határ melletti Csávos település római katolikus közössége a templom felszentelésének 125. évfordulóját ünnepli. A 15 órakor kezdődő szentmisét Heinrich József óteleki plébános meghívására Kóbor György ny. lelkipásztor, a csáki Caritas igazgatója mutatja be a Loyolai Szent Ignác tiszteletére szentelt templomban. A szentmisét magyar és német nyelven celebrálják.

A kerékpártúra időtartama mintegy két hét, a megérkezést az ünnep előtti napra tervezik. Regensburgtól a kerékpárosok azt az útvonalat követik, amelyen több mint 200 évvel ezelőtt a német telepes őseik érkeztek a Bánságba: a Duna mentén kerekeznek Bécset, Pozsonyt és Budapestet érintve, majd a magyar alföldön keresztül érkeznek Csávosra. Gerhard Dick elnök úgy fogalmazott: a kerékpártúra célja felhívni a figyelmet a településre, illetve adományokat gyűjteni a helyi templom és temető felújítására, amelyek, mint fogalmazott: „a német múlt szimbólumai a szülőfalunkban. A temetőben egy megpróbáltatásokkal teli élet után őseink végső nyugalomra találtak. Ezek az emberek megtettek minden tőlük telhetőt, hogy mi, az utódaik megőrizhessük hitünket, hagyományainkat és anyanyelvünket negyed évezreden át. Ez volt, ami új otthont biztosított nekünk Németországban, ahol teljes jogú állampolgárként befogadtak. Kérjük a csávosiak segítségét, hogy továbbra is megőrizhessük ezt a számunkra szent földet.”

A templom tornya 1999-ben egy viharban súlyosan megrongálódott; 2003-ban a Temesvári Római Katolikus Püspökség megjavíttatta, az eredeti magasságát azonban nem állították helyre.

2018 óta a HOG Tschawosch több alkalommal is támogatta a temető kitakarítását és néhány apróbb javítást is eszközöltek a templomon: rácsot szereltettek a bejárati ajtóra és az ablakokra, hogy nyáron a szellőzés miatt nyitva tudják hagyni azokat, a toronyablakokra új redőnyöket szereltettek. 2023-ban a HOG Tschawosch csoportos kirándulást tervez Temesvárra, Európa kulturális fővárosába.

Forrás: Astrid Weisz/Temesvári Egyházmegye