Közösségerősítő hittantábor Csíksomlyón

0
1470

„Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7) jelmondattal indult útnak Csíksomlyóra és környékére az a közel 57 gyerek és felnőtt, akik bekapcsolódtak a 2021-es év hittantáborába.

Kicsik és nagyok a tábor ideje alatt különböző forrásokat fedeztek fel magukban és környezetükben. Jó volt látni azt, ahogy a nagyok odafigyeléssel és szeretetettel segítettek a kisebbeknek, s azt is, miként a kisebbek lelkesen, mindig tettre készen fogadták a napi kihívásokat.
Minden napnak volt egy kis üzenete, mely által még tudatosabban próbálták felfedezni azokat a forrásokat, melyek megtartanak a jó Isten szeretetében: béke, szeretet, szívünk és értelmünk megnyitása. A program nagyon színes és izgalmas volt.

Az első nap szentmisével kezdődött, majd a Barátok Feredőjnél található borvízforrásnál megkóstolták a borvizet, és megtöltötték a kulacsokat. Ezt követően felmentek a csíksomlyói nyeregbe, ahol játszottak és énekeltek a Hármashalom-oltár körül. Ezen a napon készítették el a résztvevők a tábor zászlaját, mely lábnyomaikból állt össze. Ezután üdvözlőlap készült a szülőknek, nagyszülőknek, nevelőiknek, kulcstartót díszítettek, követ, gipszformákat festettek, népdalokat tanultak, énekeltek, illetve tulipánt nemezeltek. Este a hálaadás és közös imádság után nem maradhatott el a focizás, társasozás és a beszélgetés.

A második napon a Gyimesekben járt a csapat, alig várták, hogy szekerezhessenek. A Jávárdi vízesésnél szalonnát és kolbászt sütöttek. A kisebb gyerekek virágot szedtek, majd a felnőtteket megajándékozták ezzel. A Fatányéros Panziónál megpihentek, és Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum udvarán népdalt tanultak és néptáncoltak.

A harmadik napon délelőtt Csíkszentsimonba utaztak, ahol lovagoltak és a lovaglásról, valamint a lovakról tanultak. A Csíki Csipsz gyárban megtudták, hogyan készül a székely pityókából a Csíki Csipsz. Majd délután a szentegyházi Napsugár panzió strandján hűsülés következett a vízben. Este izgalommal várta mindenki, hogy megtudja, ki kinek volt az őrangyala.

A negyedik napon a kegytemplomban tartotta Bonaventura pap bácsi a szentmisét, felhíva a figyelmet, hogy nyissák ki szívüket és elméjüket a táborozók a jó és szép iránt, a legfőbb forrásadó előtt, és próbáljanak meg jónak lenni.

Ezután kegytárgyakat vásároltak, és pakolás után következett a hazaindulás. Három megálló volt hazafelé: Székelyudvarhelyen, Segesváron, valamint Nagyszeben város központjában, ahol egy-egy fagyi járt.

Íme néhány gondolat a táborral kapcsolatosan:

Hálás vagyok azért, hogy részese lehettem ennek a forrásokat felfedező szeretetteljes tábornak. Köszönet és hála mindazoknak, akik ezt lehetővé tették! (Széll Biborka)

Nekem nagyon tetszett ez a tábor, remélem jövőre is lesz nyári hittantábor. (Széll Márk)

Egy júliusi meleg napon
a dévai mosolygós gyerekcsapat
elindult hát Csíksomlyóra
egy izgalmas hittantáborba.

Sok gyerek, sok játék
Élmény és kaland,
Zászlónk is volt
Egy nagy színes lábnyomat.

A mottónk szavai
Mély és bölcs szavak:
„Minden forrásom
belőled fakad.”

Kerestük a forrást
magunkban és másban,
s fefedeztük a Jóisten által
teremtett világban.

Öt csapat: zöld, kék, piros, fehér
meg az egyetlen emberes barna,
mindenik készen állt
egy új és izgalmas kalandra.

A tábor most már véget ért
Nincs itt már mit keresnünk,
de jövőre újra jövünk,
és új kalandokba kezdünk. (Zöld csapat)

Meg szeretnénk köszönni, hogy befogadtak ebbe a táborba, s hogy együtt dolgozhattunk, olyanok voltunk, mint egy nagy család… (Piros csapat)

Mint közösség örömet leltünk a segítségre szorulók támogatásában…Az Úr harangja hívja a népet, de figyelmet csak csenddel és kölcsönös tisztelettel érhettünk el. Hálásak vagyunk a lehetőségért, nagy mérföldkövet tettünk meg. (Fehér csapat)

Jó volt látni a gyermekek mosolyában, vidámságában, szófogadásában, nyitottságában, segítőkészségében Isten hatalmas szeretetét! Hála és köszönet a lehetőségért! (Széll Bíborka)

Összeállította Kun-Gazda Kinga Viola

MEGOSZTÁS