Sepsiszentgyörgyön is megalakult az Alzheimer Café

0
1153

Bajka Ildikó egyéni kezdeményezésére Sepsiszentgyörgyön is megalakult több városban már működő Alzheimer Café, adta hírül a Székely Hírmondó hasábjain Bodor Tünde. Az Alzheimer Café által közösségben kaphatnak támogatást mindennapi harcukhoz, akiknek Alzheimer-kórban, időskori demenciában szenvedő hozzátartozójukról kell gondoskodniuk.

A sepsiszentgyörgyi Írisz Házban július 9-én szervezett eseményre a téma szakértőjét, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet öregotthon szakmai vezetőjét, dr. Kiss Gabriella mentálhigiénés szakembert hívták meg.

A szervezők minden várakozását felülmúlta az érdeklődők létszáma. Ez igazolta az előzetes feltételezést, hogy igény van erre a foglalkozásra. Bajka Ildikó szervező maga is érintett: édesanyját gondozza munka, család mellett. „Bízom abban, hogy Szentgyörgyön is megalakul az a kis közösség, ahol a sorstársak tudnak egymással kommunikálni, ahol a szakemberek tudnak válaszolni a kérdéseinkre, gyakorlati tudnivalókat adnak át, krízishelyzeteken segíthetnek át” – mondta bevezetőjében.

Kiss Gabriella 25 éve dolgozik idősgondozásban, tapasztalata szerint az utóbbi évtizedekben világszerte meredeken emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedők aránya, a gyergyószentmiklósi öregotthonban is megötszöröződött a számuk az utóbbi 15 évben, jelenleg a 160 betegből 54-et kezelnek külön osztályon, többé-kevésbé előrehaladott demenciával, összességében közel 70 demens beteg él az otthonban.

Kiss Gabriella és az őt kísérő szakmai csapat, Baricz Éva mentálhigiénés szakember és Scheubeck Szeréna lelkigondozó önkéntes célja Sepsiszentgyörgyön is elindítani a Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Brassóban már működő Alzheimer-Cafét. A családias hangulatú találkozókon a hozzátartozókból, gondozókból álló kis közösség tagjai nemcsak a demens beteg ápolásának terheit, hanem az előrevivő kis sikereket, eredményeket is megosztják egymással. A probléma mélyebb megértését segítheti a Demens beteg és a család című könyv, az előadó doktori dolgozatának foglalata, amely a szakirodalmon kívül esetleírásokat, Alzheimeres betegeket gondozó családtagok tanulságos vallomásait, az olvasó számára megválaszolandó kérdéseket tartalmaz.

Kiss Gabriella előadásában közérthetően vázolt néhány fontos tudnivalót, ami a hozzátartozóknak segítség és eligazítás, valamint megerősítés volt. Elsődleges cél, hogy a beteg családtag ne veszítse el önazonosságát idő előtt. Jó alkalmat adni az időseknek kibeszélni élettapasztalataikat, élményeiket, örömeiket, bánataikat, tisztelettel kezelni őket a betegség tüneteivel együtt.

MEGOSZTÁS