„Bárki bekaphatja”?

0
18150

A világban egyre értetlenebbül állva, de annak hitével, hogy küzdelmeinkben együtt vagyunk – tudunk együtt lenni, írom e sorokat. Döbbenettel és szomorúsággal, látva napi harcainkat, szülőkhöz, családokhoz, családokért felelősséget érző testvérekhez és népünk vezetőihez fordulok kérve: emeljük fel szavunkat együtt egy újabb, ezúttal gyermekeinket-ifjúságunkat célzó rombolással szemben.

Munkatársam május közepén „meglepett” a Csíki Chips új termékével, a Cannabis Chipsszel… Akkor készültek piacra dobni. A döbbenetemből ocsúdva azonnal levéllel fordultam a Pityóka Gyár Kft. csíkszentsimoni vezetőségéhez, kérve, hogy ilyen rossz, káros üzenetet hordozó „székely” terméket ne dobjanak piacra, vonják vissza. Mint üzenet nagyon rossz ez fiatalságunknak, népünknek, úgy adva el „Cannabis +18” címke alatt, mint ami ártatlan dolog.

Rossz szájízzel emlékeztem… Nemrégen kiemelt figyelemmel kísértem a Csíki sör születését, indulási gáncsolását, majd igazi örömmel vettem, hogy lehet, békén hagyják, s a „miénk”… Örömmel látogattuk meg évfolyam-paptársaimmal gyárukat, cipót ebédelve, sört kóstolva. Még nagyobb örömmel vettem kézbe a csipsz-terméküket, hallva, hogy népünk fiaitól megveszik a hozzávaló, megtermelt pityókát. Annál nagyobb döbbenettel néztem az új terméküket, a Cannabis chipset.

Mentálhigiénés tanulmányaim során kábítószerfüggők csoportját tanulmányoztam. Székelyudvarhelyi plébánosként szembesültem a könnyű drogok megjelenésével városunkban. Több alkalommal hívtunk meg olyan fiatalembereket, akik függők, gyógyulóban (amennyire lehet), hogy fiataljainknak beszéljenek a megélt és következményeiben hordozott pokoljárásukról.

Tudom, a cannabist használja a gyógyszeripar is. Csak teljesen más formában és felhanggal. Fiataljaink főként nem gyógyhatású jellegére gondolnak, ha a cannabisról hallanak. Csemegeként, kedvtelésből esszük a „csipszet”. Most itt ez az őrület, szerintem át se gondolva kitalálói által, hogy mit hordoz ez üzenetként! Meggyőződésem, hogy mint üzenet, nagyon káros ezen új termék. Azt sugallja, ez valami ártatlan dolog, ami belefér az életünkbe. De ez egy első lépés lehet sokaknak a könnyű drog kipróbálása felé. Miért ne, ha már boltban is lehet ilyesmit kapni!

Kérésem nemhogy meghallgatásra, de válaszra sem talált. Részben érthető: ki vagyok én, és kik ők… Kifejezi többértelmű szlogenjük a terméken: „Bárki bekaphatja”.

Kérjük együtt, nyomatékkal, állítsák le ennek ilyenforma propagálását! Nem erre van szüksége népünknek, úgy adva ezt el, mint valami ártatlan, normális dolgot. A ránk bízottakért való féltésből és felelősségből emeljük fel szavunkat, KÉRJÜK sokan, minél többen e rossz üzenetű termék visszavonását. Üzleteink már tele vannak vele… Ne tegyék ezt velünk, megnehezítve, gyengítve a jóért való küzdésünk ilyen „előetetéssel”.

László Attila főesperes-plébános, Kolozsvár