Lezárult a hivatásokért mondott imalánc

0
1999

A Szent Család évében, július elsején fejeződött be az egy hónapon át tartó hivatásébresztő imalánc, amelyet a sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport kezdeményezett Regina nővér által. Egész hónapban több mint nyolcvan szentmisét mutattak be több helységben azokért, akik csatlakoztak az imalánchoz, amelyet Jézus, Mária és József oltalma alá helyezték. Az ünnepi szentmisét Böjte Csaba ferences testvér és Kovács Károly plébános mutatta be a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban.

Első héten a papokért, új papi hivatásokért imádkoztak; a második héten a meglévő szerzetesi közösségekért és új hivatásokért; a harmadikon a családokért és családi hivatásért; a negyedik héten a kispapokért imádkoztak. Első héten 14 videóban 14 pap tett tanúságot papi életéről, a másodikon szerzetesi közösségek által készített videókat láthattunk; a harmadik héten 14 család által készített videó került sorra, a negyediken pedig 7 kispap által készített videóban hallhattunk a különböző hivatásokról. Ezeket a videófelvételeket látni lehet a romkat.ro, templom.ro, Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy honlapokon. A Mária Rádió naponta reggel és este közvetítette a videófelvételek hanganyagát. Mindezeket vissza lehet nézni, ha valaki részesülni szeretne az élményekből.

A szentmise elején Csaba testvér arra szólította fel a jelenlevőket, hogy mindenki adjon hálát a saját hivatásáért, amely lehet családanyai, családapai, szerzetesi, papi hivatás. A szentbeszédben szokásához híven több kis apró bibliai és hétköznapi történeten keresztül közelítette meg a témát, melyben az áldozatvállalás és az önzés témakörét vizsgálta meg. Hallhattuk Ábrahám próbatételét, Szent Ferenc történetét, aki megmosta a leprás lábát, majd a szent család példáját, aki az élet mellett döntött és áldozatot vállaltak. Az ő példáik nyomán Csaba testvér arra buzdított, hogy merjünk mi is nagylelkűek lenni, nézzük, hogy hol tudunk valamit létrehozni, hisz ez már hivatás.

Felhozta jó példának Kovács Zita doktornő áldozatvállalását is, aki a gyermekorvosi munkája mellett felvállalta a magzatvédő társasággal az árkosi Irgalmasság Anyja otthon létrehozását. Majd elmesélte Csaba testvér, hogyan hívta haza a ferences nővéreket, és vették át az otthont, ahol az évek folyamán sok nehéz sorsban levő anyukát és gyermekét fogadtak be a nővérek. Jót tenni jó. Aki tud áldozatot hozni férjéért, gyermekéért, szeretteiért, abban édessé válik a szeretet. ,,Akkor lesz Erdélyben papi hivatás, ha a fiatalok megértik, hogy a legnagyobb trófea, ami megszerezhető, a szeretet által szerezhető meg.” – hangsúlyozta Böjte Csaba.

Az ünnepi szentmise végén a medjugorjei imacsoport tagjai és különböző lelkiségek képviselői megköszönték Kovács Károly segédlelkész tízéves sepsiszentgyörgyi szolgálatát, aki mindig segítőkészen vállalkozott bármilyen feladatra, amire felkérték. Papi hivatását csíkdánfalvi plébánosként fogja folytatni.

A rendezvény szentségimádással és rózsafüzér-imádsággal folytatódott. Regina nővér megköszönt mindenkinek mindent, aki valamilyen formában hozzájárult az imalánchoz: a Mária Rádió vezetőségének, Karácson Tibornak és munkatársainak; a medjugorjei imacsoport Facebook-oldal kezelőjének, Szigyártó Szabolcsnak; Szőcs Csabának, hogy feltette a videókat a templom.ro honlapra; a magyarországi ferences nővérek honlap-kezelőjének; Kónya Rozinak és a videókészítőknek.

Regina nővér kihangsúlyozta, az imaláncban három kérésért imádkoztak folyamatosan: hogy a béke, a szeretet és a kiengesztelődés ajándéka kiáradjon azokra, akik végezték. A hálaadó szentmisén megköszönték azokat a kegyelmeket, amelyeket a Szent Család kieszközölt azok számára, akik részt vettek az imaláncban.

Kép és szöveg: Józsa Zsuzsa