Boldog Özséb tiszteletére építenek ifjúsági táborhelyet Szelterszen. FRISSÜLT

1
2590
Úton

Ifjúsági tábor épül a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági szervezete, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) számára Szelterszfürdőn, a Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Házának szomszédságában, a magyar kormány támogatásával. Az épület terveit Bogos Ernő építész készítette. A táborhelynek és kápolnájának védőszentje Boldog Özséb lesz.

Az épülő táborhely célközönsége elsősorban a FIF, saját rendezvényei, képzései, táborai alkalmával, valamint a főegyházmegye rétegpasztorációs csoportjai, plebániai és lelkiségi közösségei, amelyek tagjai táboraik, lelkigyakorlataik, rendezvényeik, képzéseik alkalmából e természetközeli környezetbe vonulhatnak vissza töltekezésre. Ha minden a tervek szerint zajlik, akkor akár már jövő nyáron sor kerülhet az épület ünnepélyes átadására és élettel megtöltésére.

2021. július 2-án a beruházás levezetője, a székelyudvarhelyi Lisieux-i Szent Teréz-plébánia és az ifjúsági lelkészség fiatalok számára szervezett programot, amelynek fő célja az offline együttlét nyújtotta közösségélményen túl az építendő létesítmény munkálatainak megáldásán való részvétel.

A csíkszeredai és székelyudvarhelyi fiatalok vezetőikkel reggel kilenckor indultak el az említett településekről, hogy a Kalibás-kőtől, illetve Lövétéről gyalogszerrel jussanak el Szelterszre. Az út közben közösen énekelnek, imádkoznak, élmélkedéseket hallgatnak.

Megkeresésünkkor Tamás Huba kisegítő lelkész, projektkoordinátor jelezte, az udvarhelyi csapattal épp Lövétén várják, hogy az időközben kialakult esős idő alábbhagyjon erejéből, hogy továbbindulhassanak céljuk felé.

A kevéssel 13 óra után történt videóbejelentkezésük alapján a fiatalok reménységgel a szívükben haladnak céljuk felé.

A nap további részében a jövendőbeli táborozóhelyhez megérkezve kifújják magukat, lesz közös játék, étkezés és délután négytől kerül sor magára az ünnepségre, amelyet agapé követ, majd a fáradt, de minden  bizonnyal lélekben felüdült vándorok autóbuszokkal térnek hazna.

Az ünnepségre várják Kovács Gergely gyulafehérvári érseket, Soltész Miklós államtitkárt, illetve más egyházi és világi elöljárókat is.

***

A délután négykor kezdődött ünnepség kezdetén felcsendült ifjúsági éneket követően Tamás Huba projektvezetői minőségében szólt a jelenlévőkhöz. Majd Soltész Miklós államtitkár beszéde után Kovács Gergely érsek fogalmazta meg buzdító gondolatait.

Bogos Ernő, az építendő táborhely tervezője bemutatta az épület terveit a látványtervekből készült kisfilmként, illetve a munkálatok folyamatáról egy úgynevezett time-lapse videót is láthattak az egybegyűltek. Ezt követte a fiatalok imája, majd az érsek áldása az épületre és a munkálatokra. Az ünnepség végén sor került az együttműködési megállapodás aláírására.

A Boldog Özséb tiszteletére készülő épület földszintből és tetőtérből fog állni, bruttó 860 négyzetméteres alapterületen. A földszinten kap helyet az alapvető higiéniai és funkcionális helyiségeken túl a közösségi tér, a tálaló, melegítőkonyha, a kápolna, illetve két akadálymentesített, saját fürdőszobával rendelkező szoba. A tetőtéren tíz szoba és fürdőszoba kap helyet. A táborhely maximum ötven fő befogadására lesz képes.

MEGOSZTÁS