Ferenc pápa így köszöntötte a pappá szentelésének 70. évfordulóját ünneplő elődjét

0
2107
Ferenc pápa 2020. november 28-án köszönti szeretett elődjét, XVI. Benedeket. Fotó: Vatican Media/Vatican News

XVI. Benedek pappá szentelésének 70. évfordulója alkalmából Ferenc pápa háláját, közelségét és szeretetét fejezte ki az emeritus pápának, akire „atyaként és fivérként” tekint. A jeles évfordulón egy életrajzi kötet jelenik meg Joseph Ratzingerről, valamint kiállítás nyílt a Vatikán közelében.

„Ez az évforduló mindannyiunk szívét megérinti” – mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren összegyűlt zarándokokat köszöntve kedden, az apostolfejedelmek ünnepén az Úrangyala imádságot követően. XVI. Benedek pápát 1951. június 29-én a freisingi székesegyházban szentelték pappá, amely esemény központi szerepet töltött be és tölt be ma is az emeritus pápa életében.

„Benedek, te, aki atya és fivér vagy, szeretettel, hálával gondolunk rád és lélekben közel vagyunk hozzád. XVI. Benedek egy kolostorban él, ahol a mellette élő szemlélődő közösséggel az egyházért imádkozik. Benedek emeritus pápa a Vatikán szemlélődője, aki életét arra áldozza, hogy az egyházért és Rómáért imádkozzon” – mondta a Szent Péter téren összegyűlt híveknek Ferenc pápa, akik tapssal kísérték a szívhez szóló szavakat. A szentatya köszönetet mondott Benedeknek folytonos tanúságtételéért, és azért, hogy tekintetét szüntelenül Isten horizontja felé emeli.

München és Freising érseke, Michael von Faulhaber főpásztor szentelte pappá Joseph Ratzingert több mint 40 társával együtt. Benedek pápa egy gyönyörű nyári napként emlékszik vissza az eseményre, amely életének legfontosabb, felejthetetlen pillanata volt. 2006-ban, bajoroszági apostoli látogatásakor elmesélte, hogy a papszenteléskor a kézrátétel pillanatában egy kismadár szállt fel a dóm főoltáráról és csiripelésbe kezdett, amely számára jelként hatott és döntését igazolta. A papszentelést a Jézus barátainak közösségébe való belépésként élte meg, akik arra hivatottak, hogy kövessék és hirdessék üzenetét.

Joseph Ratzinger első szentmiséjét 1951. július 8-án mutatta be Traunsteinben, amelyre visszaemlékezve elmondta, hogy megtapasztalta az Úrnak szentelt élet gazdagságát, a hívek várakozásait a pap iránt, valamint azt, hogy várják áldását. A papban a hívek egy olyan személyt látnak, akire Krisztus azt a feladatot bízta, hogy elvigyék az emberek közé jelenlétét – mondta visszaemlékezésében az emeritus pápa.  

A 70 éves évforduló alkalmából egy életrajzi kötet jelent meg, valamint egy kiállítást is rendeztek a Vatikán közelében a pápa személyes tárgyaiból. Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek pápa személyi titkára, a Pápai Ház prefektusa elmondta, hogy Joseph Ratzinger számára a papság egész életének elsődleges forrása mindmáig. Adomány, amelyért sokszor küzdenie kellett és amelyhez mindig hű maradt teológusként, püspökként, bíborosként és pápaként. Az emeritus pápa jelenlegi életéről személyi titkára azt nyilatkozta, hogy papságát „egyszerű” módon éli meg, imádkozik, elmélkedik, követi az eseményket. Ami igazából fontos számára, hogy közel tudjon maradni az Úrhoz, mert a papság életének középpontja, elsődleges forrása és célja.

Forrás: Gabriella Ceraso/Horváth Hajnalka/Vatican News