Viharkárok a búcsúünnep előtt

0
2054
A heves szél lesodorta a szentpáli katolikus templom tornyának tetejét. Fotók: Aradi Hírek

A többnapos kánikula Erdély-szerte viharral ért véget, Aradon és környékén több tucat fát döntött ki a péntek esti vihar, háztetőket is megrongáltak a heves széllökések, többek között a búcsúünnepére készülő szentpáli templom tornyának tetejét is lesodorta a szél, adta hírül az Aradi Hírek.

Az Arad megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint 40-50 liter csapadék is esett négyzetméterenként, és megyeszerte 26 helyen az útra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. A leginkább érintett települések Sofronya, Szentpál, Szemlak. Az aradi hírportál George Pleșca százados, az ISU sajtószóvivője tájékoztatása alapján arról is beszámolt, hogy a megyei kórház falainak a szigetelését is megbontotta a vihar. A katasztrófavédelem mellett az aradi közterület-fenntartó vállalat is eltakarított hét kidőlt fatörzset. Az Arad és Nagyárad közötti országúton (DN79) két kidőlt fa akadályozta a forgalmat.

A helyi önkéntes tűzoltó-alakulatoknak többek között az Újszentanna és Zimándújfalu, Sofronya és Szentpál közötti úton, valamint Nagyiratoson és Nagylakon kellett kidőlt fákat eltakarítani az útból, amelyek villanyvezetékeket, háztetőket és parkoló autókat rongáltak meg.

A legsúlyosabb károkat Sofronya községben (a községközpontban és a közigazgatásilag hozzá tartozó Szentpálon) okozott a vihar: Szentpálon lesodorta a római katolikus templom tornyának tetőborítását. Szentpál katolikus temploma a Szent Péter és Pál ünnepén esedékes búcsúra készül. A helységben fákat tört ketté, háztetőket bontott meg a szél, mondta az aradi portálnak a romeltakarításon dolgozó Sandu Krisztián polgármester.