Új prefektus a Papi Kongregáció élén

0
853
Ferenc pápa 2014-ben Dél-Koreában Lazarus You Heung-sik püspökkel

Ferenc pápa elfogadta Beniamino Stella bíboros, életkora miatt benyújtott lemondását, és helyére kinevezte a 69 esztendős Lazarus You Heung-sik dél-korai főpásztort. Az új prefektus ismeri a pápát, és személyesen fogadta őt Dél-Koreában, 2014-ben tett apostoli látogatásakor.

Augusztusban tölti be 80. életévét Stella bíboros, ezért a szokásnak megfelelően leköszönt hivataláról. Amint az már az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációnál is történt, a vezetőváltást most is hivatali látogatás előzi meg a pápa megbízásából.

Lazarus You Heung-sik 1954-ben született, és a daejoni egyházmegyében szentelték pappá. 2003-ban segédpüspök, két év múlva az egyházmegye vezetője lett. A koreai főpásztor a helyi püspöki konferencia békebizottságának elnöke volt. Négy ízben tett utazást Észak-Koreába. A Kléruskongregáció prefektusi kinevezését megelőzően Ferenc pápa már egy másik ázsiai bíborost is kitüntetetett bizalmával, Luis Antonio Tagle személyében. A Fülöp-szigeteki bíboros vezeti a Népek Evangelizálása Kongregációt.  

Mondoví püspöke, Egidio Miragoli levélben tudatta egyházmegyéje papjaival, hogy a pápa megbízta: nevében látogassa meg a Kléruskongregációt, mivel küszöbön áll a vezetőváltás. Ezt megelőzően Claudio Maniago érsek kereste föl az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációt, miután a pápa elfogadta a 75 esztendős guineai Robert Sarah bíboros lemondását. Nagy valószínűséggel ezentúl Ferenc pápa ezt az ügymenetet követi majd a többi dikasztérium esetében is, ahol vezetőváltásra kerül sor.

A Papi Kongregációban már régóta vártak a kinevezésre. Az eddigi prefektus, Beniamino Stella bíboros augusztus 18-án betölti 80. évét. Apostoli nuncius, majd a Pápai Egyházi Akadémia elnöke volt. 2013-ban nevezték ki a Kléruskongregáció élére, pár hónappal Ferenc pápa megválasztása után. A pápa úgy rendelkezett, hogy Stella bíboros hivatalban marad mindaddig, amíg az új prefektus átveszi hivatalát.

Gedő Ágnes, Vatican News

MEGOSZTÁS