Megnyílt a Caritas Catolica járóbeteg szakellátási központja Nagyváradon

0
1833
Fotók: varad.org

Rajna József a Caritas Catolica nagyváradi székházában tartott június 10-ei nyitóünnepségen elmondta, hogy egy szolgáltatásfejlesztésről van szó, hiszen a Caritas Catolica – bár apró lépésekkel – folyamatosan törekszik a már meglévő szociális jellegű szolgálatainak a jobbá tételére, újabb szolgáltatások biztosítására, az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően. Most ennek a munkának egy újabb megvalósítási szakaszához érkeztek, erre kérték az egyházmegye elöljárójának, Böcskei László megyés püspöknek az áldását.

Böcskei László megyés püspök a betegek, magukra maradottak, kiszolgáltatottak körében való minőségi jelenlét fontosságáról beszélt, amelyet az egyház – ebben az esetben a Caritas Catolica által – igyekszik nyújtani. Egy régi hagyomány folytatói vagyunk – mondta a főpásztor – olyan tevékenységben, amelynek központjában az ember van gondjaival, nehézségeivel. Nem valami újat fedeztünk fel, hanem egy régi szolgálatot folytatunk. Nagy szükség van erre, hiszen sok szenvedés van a világban. Az egyházmegyei Caritas a püspök segítője a szeretetszolgálat gyakorlásában, és a szükséget szenvedőknek több formában siet a segítségére, a beteggondozás az egyik ilyen tevékenység. Mindez a támogatók és a jótevők segítségével valósítható meg. A megyés püspök köszönetet mondott a Caritas jótevőinek, munkatársainak, akik egy igazi segítő közösséget alkotnak. Arra biztatta a szociális intézmény vezetőit és munkatársait, hogy a nehézségek ellenére se adják fel, majd megköszönte az eddig tanúsított kitartásukat.

Azt is hangsúlyozta az egyházmegye elöljárója, hogy a beteggondozásban fontos az orvosi ellátás, de még fontosabb az emberi közelség, ami fél gyógyulást jelenthet. A beteg megközelítése Krisztus evangéliumának szellemében kell történjen, hiszen ő maga is a személyes közeledés által hozott gyógyulást. Ez a Caritas küldetése is, amelyet az Úr oltalmába ajánlunk: a lehető legtöbb problémára választ adni és megoldást nyújtani. A jó szó, az emberi közelség, az empátia lehet az a probiotikum, amely elősegíti a gyógyulást és az orvosi tevékenységet.

Uitz Gyöngyi doktornő, a járóbeteg szakellátási központ vezetője beszélt a Caritas Catolica által biztosított szolgáltatás történetéről. A jelenről elmondta: új székhelyen, új elgondolással és új csapattal kezdenek neki a munkának. A vizsgálatok díj ellenében történnek, de a bedolgozó orvosok vállalták, hogy a jövedelem nélküliek és a kis jövedelmű páciensek számára ingyenes vizsgálatot is nyújtanak. Belgyógyászati, ortopédiai, gyermekpszichiátriai és gyermekgyógyászati, bőrgyógyászati, pszichológiai, pszichiátriai és fogorvosi szakrendelést lehet majd igényelni az új központban, előjegyzés alapján. Időpontot a 0771-703017-es telefonszámon lehet kérni.

A központ vezetője beszélt az orvosi hivatás szépségéről, és Reményik Sándort idézve kiemelte az orvos fő feladatát: szivárványt rajzoljon a beteg egére. Ezt követően Böcskei László megyés püspök megáldotta az új rendelőket.

Forrás: varad.org