NEK: önkéntesnek lenni kalandos küldetés

0
2300
2021. szeptember 5. és 12. között tartják az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Fotók: NEK

„Az önkéntesség egyik lényegi eleme az önzetlenség, így amikor önkéntes munkát, önkéntes szolgálatot végzünk, akkor Isten ajándékozó szeretetét próbáljuk leképezni az életünkbe, függetlenül attól, hogy közelebb vagyunk Istenhez vagy messzebb tőle, akár tudunk erről, akár nem” – mondja Kuzmányi István diakónus, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Önkéntes Programjának egyik hírnöke.

Napjainkban a nagy, sok embert megmozgató események megrendezése elképzelhetetlen önkéntesek szolgálata nélkül, azt pedig, hogy miért jó önkéntesnek lenni, egy keresztény fiatal számára aligha szükséges megmagyarázni. Sokan megtapasztalták már közülük, milyen fontos dolog az önkéntesség, és hogy közös nagy élményben részesülnek a segítők, miközben a rendezvények résztvevői értékelik munkájukat. Nem véletlen az sem, hogy egy-egy világesemény – például az ifjúsági világtalálkozók – részeként a pápák külön is találkoznak az önkéntesekkel és tanítást, bátorítást is adnak számukra.

Öröm adni és tenni másokért
Az önkéntességgel Isten szeretetét közvetíthetjük

Az önkéntesség szolgálat, embertársaink szolgálata, vallják azok a szervezetek, amelyeket megkértünk, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat. Bár a járvány sok esetben az önkénteseket és a szervezeteket is kreativitásra, újragondolásra késztette, de sikerrel vették a kihívásokat. A járvány lecsengésével lassan újból elindul a közösségi élet, és ismét a mindennapjaink részét képezik majd azok az események, rendezvények, amelyek megrendezése elképzelhetetlen az önkéntesek szolgálata nélkül. Fontoljuk meg mi is az önkénteskedést, és legyünk hálásak önzetlen munkájukért!

„Hassunk, alkossunk, gyarapítsunk, és a NEK fényre derül!” hívószavakkal az eucharisztikus kongresszus Önkéntes Program Irodája is várta szolgálatra azokat a jelentkezőket, akik az esemény kezdete előtt betöltik 16. életévüket – fiatalabbak csak a Magyar Cserkészszövetség szervezésében jelentkezhettek. „Önkéntesnek lenni kalandos küldetés. Rengeteg új barátot, élményt szerezhetsz szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében is. Vendégül látjuk a világ katolikus közösségét. Gyere, éld át egy világesemény izgalmát! Csatlakozz önkéntesnek! Én már csatlakoztam. Várlak téged is” – így biztatta jelentkezésre a fiatalokat Dánielfy Gergő zenész, színész, aki maga is tagja a NEK önkéntes csapatának.

Az e szolgálatra jelentkezőktől a NEK legkevesebb négynapnyi műszak vállalását kéri a kongresszuson, a kiegészítő eseményeken és azok próbanapjain (egy műszak naponta 8 óra elfoglaltságot jelent). Várták olyanok jelentkezését is, akik a rendezvény teljes ideje alatt is tudnak majd segíteni. Háromfős csoportokban is lehetett jelentkezni, így családtagok, barátok együtt is teljesíthetnek szolgálatot a kongresszuson.

„A szűk környezetemet mindig is arra nevelem, hogy nézzenek körül, a közelükben kiért tehetnek akár csak egy aprócska dolgot is. Érdemes odafigyelnünk, különben elveszünk a világban” – mondja Miklósa Erika. Az operaénekes szintén hírnöke a NEK Önkéntes Programjának, és így biztatta a feladat vállalására a fiatalokat: „Az élményt, amelyről nagyszüleink, dédszüleink meséltek, éld át te is! Gyere el önkéntesnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, szerezz új barátokat, élj át életre szóló élményeket!”

A NEK önkéntesei egységes formaruházatot kapnak, amelynek viselése a közreműködés ideje alatt kötelező, és amelyet a rendezvény után megtarthatnak, miként a fényképes akkreditációs kártyájukat is. Ezen kívül meglepetésekkel, kis ajándékokkal is készül számukra a NEK.

Nagy és kivételes találkozások ünnepére készülünk. Együtt ünnepelünk majd a Kárpát-haza és a világ zarándokaival, nem utolsósorban Ferenc pápával. Amikor majd szeptemberben Budapesten az önkéntesek sietnek a segítségünkre, eligazítanak bennünket, vagy csak találkozik az övékével a tekintetünk, egy mosollyal, egy gesztussal jelezzük feléjük: nagyon hálásak vagyunk nekik mi is.

Varga Gabriella, a NEK Titkárság külhoni sajtókapcsolati munkatársa

Az írás megjelent a Vasárnap 2021/22-es lapszáma Fókusz rovatának összeállítása részeként.