Yuppi: csodavilágot építő önkéntesek

0
1167
Yuppi-tábor onkológiai és reumás fiataloknak. Fotók: Yuppicamp.ro

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület berkeiben már tíz éve táboroztatunk krónikus betegséggel élő gyerekeket. A gyerekeknek egyhetes táborban van lehetőségük az élményterápiás programok által elfogadni a betegségüket, megtapasztalni azt, hogy ők is értékesek, és megújult erővel, megerősödött önbizalommal visszatérni a hétköznapokba.

Az önkéntesek tudásukkal, felkészültségükkel teszik mindazt lehetővé, amit a táborból hazainduló gyerekek csodavilágnak vagy Yuppi családnak mondanak. 

Az önkéntesekkel való közös munka egy soha véget nem érő folyamat. Év elején kezdődik az önkéntesek toborzása és azt interjúztatás, majd a csapatokba osztás következik. Erősségünk az önkéntesek képzése. Ahhoz, hogy táborainkban megvalósulhasson az élményterápia módszere, az önkéntesek egy hosszú képzési folyamatban vesznek részt. A képzések alatt nemcsak az élményterápiás módszereket tanulják meg, hanem lehetőségük van részt venni és a bőrükön megtapasztalni a terápia jótékony hatásait. Közben csapattá formálódnak, kommunikációs és problémamegoldó készségeket sajátítanak el. Évek óta jól felkészült szakemberek és régi egyesületi tagok vezetik az önkéntesek képzését, táborra való készülését. Az önkénteseink és a szakértőink által épülnek fel a tábori programok. A tábor közeledtével nagy az izgatottság az önkéntesek körében, mert már alig várják, hogy az első gyerek belépjen a tábor kapuján. 

Öröm adni és tenni másokért
Az önkéntességgel Isten szeretetét közvetíthetjük

Az önkéntesség szolgálat, embertársaink szolgálata, vallják azok a szervezetek, amelyeket megkértünk, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat. Bár a járvány sok esetben az önkénteseket és a szervezeteket is kreativitásra, újragondolásra késztette, de sikerrel vették a kihívásokat. A járvány lecsengésével lassan újból elindul a közösségi élet, és ismét a mindennapjaink részét képezik majd azok az események, rendezvények, amelyek megrendezése elképzelhetetlen az önkéntesek szolgálata nélkül. Fontoljuk meg mi is az önkénteskedést, és legyünk hálásak önzetlen munkájukért!

A tábor ideje alatt több szerepkört töltenek be az önkéntesek: a beszerző minden, a táborok során használt eszközt, gyógyszert, élelmiszert beszerez és a megfelelő helyre szállítja azokat. Időnként egy-két gyereket elhoz az állomásról a táborhelyre. Vannak önkénteseink, akik pótszülőként vannak a gyerekek mellett. Figyelnek arra, hogy időjárásnak megfelelően legyen felöltözve a gyermek, fogyasszon elég folyadékot, legyen bekenve naptejjel, étkezéskor fogyassza el az ebédet, este meghallgatja a gyermekek élményeit, mesét olvas, és éjszaka közösen más önkéntes társaival együtt őrzi a gyermekek álmát. 

Az élményterápiás programokat tapasztalt és jól felkészült önkéntesek tartják. Ők hozzák a fergeteges hangulatot a táborba. Evezés, íjászat, kézműves foglalkozás, zene, bűvészkedés, magaskötélpálya, fotózás, lovaglás – változatos programokat tartanak a gyerekeknek és este nagy közös játékokat szerveznek. 

Egy pár vezetőségi tag nyújtja mindehhez a kereteket.

A táboraink nem valósulhatnak meg azok nélkül az orvosok nélkül, akik minden évben egy hetet a gyerekekre fordítanak az életükből. Szakorvosok önkéntes alapon egy héten át játékos jókedvvel, de annál nagyobb figyelemmel vigyáznak táborozóink egészségi biztonságára. 

Az önkéntesek sorát bővítik azok a munkatársak, akik egész évben azért dolgoznak a háttérben, hogy a táborok, foglalkozások megvalósulhassanak. Toborzásban, programok felépítésében, adománygyűjtésben, kommunikációban vesznek részt. 

A világjárvány által új területeket is felfedeztünk. Az otthonaikba szorult krónikus betegséggel élő gyerekeknek, fiataloknak online tevékenységeket és táborokat szerveztünk az elmúlt másfél évben. Azon önkéntesek segítségével, akik részt vettek az általunk szervezett képzéseken, az élményterápia birtokában vannak, és akik otthonosan használják az online felületeket, a krónikus betegséggel élő gyerekeket Játékországba kalauzoltuk, ahol övék lehetett a szabadság öröme. 

Kocsis Kincső Hanna szakmai igazgató

Az írás megjelent a Vasárnap 2021/22-es lapszáma Fókusz rovatának összeállítása részeként.