Új prefektust nevezett ki Ferenc pápa az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció élére

0
1368

Ferenc pápa május 27-én új vezetést nevezett ki a vatikáni kongregáció élére. A prefektusi tisztet az eddigi titkárra, Arthur Roche érsekre bízta, a titkár Vittorio Viola tortonai püspök lett, illetve helyettesének Aurelio García Macíast nevezte ki, a dikasztérium eddigi irodavezetőjét.

Robert Sarah bíboros februárban mondott le, az ő helyét veszi át a 72 éves Arthur Roche érsek, aki 2012-ben XVI. Benedek pápa megbízásából lett az intézmény titkára.

Az angol főpásztor 1950-ben született a yorkshire-i Batley Carrban. Spanyolországban tanult a valladolidi  angol papképző intézményben (Royal English College of Valladolid), amelyben az angol és a walesi misszió céljaira képeznek papokat. A Comillasi Pápai Egyetemen kapta teológiai diplomáját. 1975-ben Angliában szentelték pappá. 1991-től a Pápai Gergely Egyetemen tanult, majd a római Angol Kollégium spirituálisa lett. Egyéb megbízatásai mellett 1996-ban megválasztották az angol püspöki konferencia főtitkárának.

II. János Pál pápa 2001-ben kinevezte a westminsteri érsekség segédpüspökévé. 2002-től a leedsi egyházmegye koadjutora, a nemzetközi liturgikus bizottság angol elnöke. 2004-ben kinevezték leedsi megyéspüspöknek.

2012-ben XVI. Benedek pápa kinevezte az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció titkárává, és érseki rangra emelte. 2014-ben Ferenc pápa a Kultúra Pápai Tanácsa tagjává választotta; 2016-ban megbízta annak a bizottságnak az elnöki tisztségével, amelyik a liturgikus szövegek anyanyelvi fordításaival foglalkozott.

Arthur Roche érsek-prefektus mellé a pápa kinevezte az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció titkárának Vittorio Francesco Viola OFM tortonai püspököt. A ferences főpásztort egyidejűleg tortonai nyugalmazott érsek-püspöki rangra emelte. A dikasztérium titkárhelyettese ezentúl Aurelio García Macías lesz, akinek a pápa a rotdoni címzetes püspökséget adományozta.

Forrás: Magyar Kurír