Ferenc pápa: „Fáj a szívem, amikor papok fegyvereket áldanak meg”

0
1205
Ferenc pápa fiataloknak arról beszélt: "hol vannak háborúk – ott van a politika veresége. Az a politikai forma, amely nem képes párbeszédre a háború elkerülése érdekében, vereséget szenvedett." Fotó: Vatican News

A világ több pontján háború, feszültség, ellenségeskedés van, sokfelé keresztényeket sújt mindez. Ferenc pápa sokszor, folytonosan arra figyelmeztet: a háborúskodás, az ellenséges indulat nem Isten szíve szerint való.

Ferenc pápa május második felében az általa alapított Scholas Occurrentes szervezetet látogatta és annak római székhelyén megáldotta az új kezdeményezéseket. A Scholas Occurrentes egy pápai jogú nemzetközi szervezet arra törekszik, hogy előmozdítsa a találkozás kultúráját, egybegyűjtse a fiatalokat, és értelemmel teli oktatást biztosítson számukra. A hálózat jelen van a világ 190 országában, és több mint egymillió gyermeket ér el. Ferenc pápa a fiatalokkal, az oktatókkal és meghívott vendégekkel találkozott, hogy bejelentse az új Scholas Occurrentes-intézmények elindítását Washingtonban (USA), Spanyolországban (Valenciában), az argentínai Chacóban; és Sydney-ben, Ausztráliában.

„Hogyan változtathatják meg a fiatalok a politikát?” – kérdezte egy fiatal a találkozón, amire Ferenc pápa azt válaszolta, van egy teszt annak megállapítására, hogy a politika „a szeretet legmagasabb és legnagyobb formájaként” teljesíti-e küldetését, és hogy ellenőrizzük „egy nemzet tiszteletre méltó voltát”, ez pedig a háború.

Amikor arról beszélnek nekem, hogy milyen a politika a világban, akkor azt mondom: nézzük meg, hol vannak háborúk – ott van a politika veresége. Az a politikai forma, amely nem képes párbeszédre a háború elkerülése érdekében, vereséget szenvedett és meghalt” – hangsúlyozta Ferenc pápa, és így folytatta: „A politika tesztje a háború; számomra, a nemzet becsületének tesztje a következő: Gyárt fegyvereket? Háborúkat gerjeszt? Úgy szerzi a gazdagságát, hogy fegyvereket ad el, hogy mások egymást ölhessék? Ezáltal láthatjuk meg, hogy egy nemzet erkölcsileg egészséges-e.”

„Őszintén mondom, nekem is fáj a szívem, amikor látom, hogy papok fegyvereket áldanak meg. A halál eszközei nem áldottak” – mutatott rá a pápa. „A szeretet politikai, vagyis mindenki számára társadalmi jellegű. És amikor a szeretetnek ez az egyetemessége hiányzik, akkor a politika kudarcot vall, megbetegszik vagy rossz állapotba kerül.” Végül  párbeszédre szólított fel, mert a különböző vélemények kulcsfontosságúak a politikában, amelynek mindig az „egységre és a harmóniára” kell törekednie.

Ferenc pápa szavait még jobban aláhúzza, amit nap nap után tapasztalunk a világban, hallunk a hírekben. Többek között a mianmari hadsereg katonái május 23-án este tüzérségi lövedékekkel támadták a Kayah állam fővárosától, Loikawtól 7 kilométerre lévő Kayan Tharyar falut, azzal a céllal, hogy megsemmisítsék a feltételezetten ott tartózkodó lázadó csoportot. Az egyik lövedék eltalálta a katolikus templomot. Legalább két nő meghalt és többen megsérültek az ott tartózkodók közül, akik menedéket kerestek az épületben. A történtekről a mianmari jezsuiták tájékoztatták a Fides nemzetközi hírügynökséget.

Az izraeli–palesztin konfliktus újabb szomorú, sok halálos áldozatot, köztük 67 gyermek életét követelő fejezetét is az elmúlt héten láttuk.

Ez utóbbi konfliktus, amely tűzszüneti megállapodással Istennek hála véget ért, újra felidézte a Falakat Megsemmisítő Madonna alakját. E különös név mögött egy falra festett ikon áll: az Isten Anyjának ez a képmása 2010-ben tűnt fel a Betlehemet Jeruzsálemtől elválasztó 8 méter magas betonfalon, a betlehemi Emmanuel-kolostor közelében. A voltaképpen graffitinek tekinthető műalkotás, Ian Knowles, a betlehemi ikonfestő központ korábbi vezetőjének munkája meglepő látvány a falon nagy mennyiségben található politikai és társadalmi tartalmú üzenetek között (melyeket időről időre eltávolítanak). Helyi és nemzetközi felkérésre „írta” a falra a Mária-ikont a művész – sokan szerették volna ezzel kifejezni a reményt, hogy egyszer eltűnhet ez a fal is. A csodaszép ikon egyik ihletője XVI. Benedek pápa beszéde volt, amelyet 2010. október 11-én mondott a közel-keleti kérdések megbeszélésére összehívott püspöki szinóduson, a pápa a Theotókosz és a Mater Ecclesiae közötti kapcsolatról szólt. Ezt a bibliai képet a keresztények közel-keleti szenvedéseinek próféciájaként értékelte Ian Knowles: „Ez juttatta eszembe a várandós Mária képét, a napba öltözött asszonyét, akit a vadállat üldöz, aki fel akarja falni a gyermekét.” 2014-ig a falon egy kisbabákat felfaló hatalmas kígyót is lehetett látni, amely ugyan különálló graffiti volt, a két ábrázolás együtt mégis összhangban állt a Jelenések könyve szavaival. „Amikor elkészült a kép, úgy éreztem, mintha rámutatna a fal irtózatos voltára” – idézte fel a művész.

Az ikonon Mária a homlokához emeli kezét, mintha erős fejfájással küzdene; a keresztények szenvedését hordozza a szívében, ezért ábrázolta őt úgy a művész mint szenvedő anyát. Knowles kiemelte a Szűzanya köpenyének nyitottságát, amellyel mintegy menedéket és biztonságot nyújt gyermekeinek.

A Jeruzsálemi Latin Patriarkátus hangsúlyozta, a fal az alapvető emberi jogok, például a mozgás és lakhelymegválasztás szabadságának a megsértése. 2003-ban kezdték építeni, a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásával, és mintegy 85 százaléka Ciszjordániában áll. A háborúk, konfliktusok, igazságtalanságok közepette, amelyek a Közel-Keleten, palesztin és izraeli oldalon egyaránt pusztítást okoznak, az emberiességből fakadó ellenállás segíthet. „A szakrális művészetben valódi szépséggel és kecsességgel mutatjuk meg az emberiességet. Éppen ebben rejlik a Szűzanya-ikon ellenállása: olyan szépség, amely megvilágítja a fal csúnyaságát és gonoszságát” – fogalmazott az ikonfestő. 

A Falakat Megsemmisítő Szűzanya képe előtt többször imádkoztak már a betlehemi keresztények; többek között a szentföldi női szerzetes-elöljárók is szerveztek oda a hívekkel közös rózsafüzér imádságot 2019. október 25-én, Szűz Mária, Palesztina királynője ünnepén. Az imaalkalmat, amelyen számos szerzetes és szerzetesnővér vett részt, Giacinto-Boulos Marcuzzo püspök vezette.

Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír/Jeruzsálemi Latin Patriarkátus