A Szentszék aggódik a közel-keleti válság miatt

Pietro Parolin bíboros az Izrael és a Hamász között kialakult feszültségről

0
1321
Forrás: Vatican News

A vatikáni államtitkár, Pietro Parolin bíboros hangsúlyozta a pápa és a Szentszék aggodalmát Izrael és a Hamász között kialakuló erőszak fokozódása miatt. 

Izrael és a Hamász közti feszültség április közepén újult ki, mert zsidó telepesek palesztin családokat akartak kiköltöztetni otthonukból Jeruzsálem keleti részén, a palesztinok pedig tiltakoztak ez ellen. 

A pápa és a Szentszék nagyon aggódik amiatt, ami a Szentföldön történik, hogy Izrael és a Hamász közötti erőszakhullám nem csillapodik. Parolin bíboros megerősítette, hogy sürgős fegyverszünetre van szükség és nagy aggodalmát fejezte ki a forrongó helyzet miatt, amely továbbra is fennáll a nemzetközi közösség tűzszünetre irányuló erőfeszítései ellenére. Mindent meg kell tenni a konfliktus megállítása érdekében, mert ez a konfliktus romokat és halált eredményez – mondta a vatikáni államtitkár. Felidézte a pápa szavait, amelyeket május 16-án, vasárnap az Úrangyala imádság alkalmával mondott, amikor mindenekelőtt a halott gyermekekre hívta fel a világ figyelmét. A szentatya aggódik és kéri, hogy mindent tegyünk meg a konfliktus megfékezése érdekében. 

Az újságírók kérdéseire, hogy a Szentszék közvetítőként léphet-e fel az izraeli-palesztin kérdésben, Parolin bíboros a következőt válaszolta: „Számomra úgy tűnik, hogy valaki azt mondta, nem akarnak beavatkozást. Technikai értelemben talán nem lehetséges, szerintem nem megfelelőek a feltételek a közvetítő szerepre. De minden bizonnyal meg kell tennünk minden olyan intézkedést, amely elsősorban a tűzszünethez vezethet, hogy véget vessünk ennek a régóta fennálló konfliktusnak, hogy eljuthassunk a két állam létrehozásának megoldásához.”

Pietro Parolin bíboros államtitkár várja a jövő szombati találkozót a pápa és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen között, mert új lehetőség lesz a válság megvitatására.

Forrás: Vatican News