Emberként jöttem és emberként cselekedtem – 10 éves a Pater Berno Alapítvány

0
1448
P. Berno Rupp. Fotó: Temesvári Egyházmegye/www.pater-berno-stiftung.de

A Pater Berno Alapítvány megalapításának 10. évfordulója alkalmából pünkösdvasárnap, május 23-án délután 5 órakor a bakóvári római katolikus templomban Johann Dirschl általános helynök ünnepi szentmisét mutat be, amelyet a Temesvári Egyházmegyei Caritas Szervezet Facebook-oldalán követhetnek a hívek és az érdeklődők.

A Pater Berno Alapítványt 2011-ben hozták létre P. Berno szalvatoriánus szerzetes és családja kezdeményezésére, a Temesvári Egyházmegyei Caritas Szervezettel, a németországi és ausztriai szalvatoriánus renddel, az ausztriai Graz-Seckau Caritas Szervezettel, valamint több németországi, ausztriai, észak-olaszországi és svájci segélyszervezettel közösen.

P. Berno Rupp szalvatoriánus szerzetes 30 évvel ezelőtt érkezett Romániába, és 20 év fáradhatatlan munka után létrejött a nevét viselő alapítvány. Egy évtized után számos eredményre tekinthetünk vissza, amelyeket jelentős számú barát, támogató, segélyszervezet, egyesület és plébánia közreműködése révén érhettünk el – olvasható a Pater Berno Alapítvány kiadványában.

A vezércikkben P. Josef Wonisch SDS, a szalvatoriánus rend tartományfőnöke így ír: „Egy, a Banater Zeitung újságnak 10 évvel ezelőtt adott interjúban Pater Berno a következőképpen fogalmazott: Nem kész ötletekkel érkeztem ide. Emberként jöttem és emberként cselekedtem. Más emberek késztettek és ösztönöztek a gondolkodásmódjuk által, hogy különböző projekteket kezdeményezzek. Minden, ami ezután következett, szinte magától jött. Őszintén mondom: minden, ami történt, közel áll a szívemhez… Büszke vagyok azokra az emberekre, akikkel itt találkoztam, és akiket meg tudtam győzni, hogy támogassanak a munkámban. Grün úrra és a többiekre. Számomra az a legfontosabb, hogy segíthetek ott, ahol szükség van erre.”

A 2011-ben létrehozott Pater Berno Alapítvány célkitűzése az összes szociális projekt folytatásának biztosítása. Amikor arról kérdezték, hogy mit kíván azoknak az embereknek, akik az alapítvány keretében dolgoznak, így válaszolt: „A hitemet. A hitet a szeretetben és a tisztességben.”

Pater Berno segített a hajléktalanokon, a nehéz sorsú idős embereken, a munkanélkülieken, valamint a családon belüli erőszak áldozatául esett nőkön. Jelenleg a Pater Berno Alapítvány folytatja ezt a küldetést. Az alapítvány megalakulásától, 2011-től biztosítja a szociális projektek folytonosságát – tudósít a kiadvány, amely román és német nyelven olvasható.

Forrás: Temesvári Egyházmegye