Elhunyt Ghislain Lafont bencés teológus

0
1451
Ghislain Lafont OSB. Fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Ghislain Lafont bencés teológus, számos könyv szerzője, nemzedékek tanára, aki élete utolsó éveiben főként Ferenc pápa programjának támogatását tartotta feladatának.

Ghislain Lafont OSB 1928-ban született Párizsban, 1945-ben lépett be a Saint-Marie de la Pierre-qui-Vire apátságba. Első könyve Megismerhető-e Isten Jézus Krisztusban? címmel jelent meg 1969-ben, s nyomban magára vonta a kor legjelesebb francia teológusai, Yves Congar, Jean Daniélou és Marie-Dominique Chenu figyelmét.

„17 évesen léptem be a bencés rendbe, és egész életemet annak szenteltem, hogy szerzetestársaimmal együtt Istent keressem” − mondta magáról Lafont, aki első könyve után még több mint egy tucatot írt, az utolsót Másféle katolicizmus címmel 2018-ban.
Könyve megjelenésekor ezt nyilatkozta: „Fokozatosan rájöttem, hogy az egyház új korszakának küszöbén állunk. Mindig ugyanaz a gyökér kezd újra élni, de olyan új formákban, amelyet senki sem tudott volna elképzelni. Látnunk kell, hogy újjászületik az evangélium, az, amelyet Charles de Foucauld, Lisieux-i Szent Teréz és Dietrich Bonhoeffer hirdetett nekünk. XXIII. János és Ferenc pápa ebbe az irányba ösztökél minket; azt reméljük, hogy más próféták is követni fogják őket.”

Ghislain Lafont 1978 és 1995 között a római Gregoriana és Sant’Anselmo egyetemeken tanított, legismertebb könyve, A katolikus egyház teológiatörténete magyarul is olvasható. Május 15-én temették a Pierre-qui-Vire apátságban.

Forrás: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala