Szoros együttműködésben folynak a csíksomlyói búcsú előkészületei – FRISSÍTVE

0
2985
Fotó: a Csíkszeredai Városháza Facebook-oldala

A csíksomlyói pünkösdi búcsú szervezése folyamatban van. Ennek jegyében Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában találkoztak ma az érintett felek: Kovács Gergely érsek, a csíksomlyói ferencesek képviselői, Urbán Erik, az erdélyi ferneces rendtartomány elöljárója és Bőjte Mihály OFM találkozott Korodi Attila polgármesterrel, Sógor Enikő és Bors Béla alpolgármesterekkel. A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba megyeitanács-elnök is.

A rövid híradás értelmében, ami több közösségi felületen is olvasható, az együttműködést az elhivatottság vezérli, valamennyi fél elkötelezett abban, hogy a járványhelyzet nyújtotta maximális lehetőségek kihasználásával megszervezzék a búcsút. A pünkösdi búcsú szervezésének jogszabályi kereteit várhatóan a hét második felére pontosítják, és a szervezők – a hatóságokkal egyeztetve – ennek szellemében készülnek.

Amint pontos részleteket tudunk meg, tájékoztatást nyújtunk a főegyházmegye zarándokai és a hívek számára, akiknek megértését kérik és köszönik a szervezők.

FRISSÍTVE: Kelemen Hunor Facebook-oldalán közölte: ma újabb 30 nappal hosszabbította meg a kormány a készenléti állapotot, azonban a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, az RMDSZ közbenjárására jóváhagyták azt is, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával – a maszk viselésével és távolságtartással – lehessen búcsút, s így a csíksomlyói búcsút megtartani ezalatt az időszak alatt.

„A csíksomlyói búcsú felekezeti hovatartozástól függetlenül fontos zarándoklata közösségünknek, a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseménye. A világjárvány miatt tavaly sajnos csak tévékészüléken keresztül követhettük, idén viszont, ha kisebb létszámban is, de újra ott lehetünk a nyeregben. A csíkszeredai közösség húsvétkor példásan bizonyította, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával, fegyelmezetten tud részt venni az ételszentelésen. Én biztos vagyok abban, hogy ugyanez a fegyelmezettség fogja jellemezni mindazokat a zarándokokat, akik ellátogatnak idén a búcsúba!” – írta Kelemen Hunor.

MEGOSZTÁS