Föld napja Déván: az életet választva

0
2386
A szentmisén Isten „elé" helyezték a Földet. Fotók: dévai ferences plébánia

A dévai ferences plébánia egy héten át készült a Föld napjára, április 22-re, hogy minden nap a Föld napja lehessen. A plébánia lelkiségi csoportjai, különböző korosztályai válogathattak a lehetőségek közül. A résztvevők azt a „házi feladatot” kapták, hogy lehetőség szerint egy hétig, egy hónapig vagy akár egy évig vásárláskor ne kérjenek műanyagzacskót.

A Föld napja alkalmából szervezett programsorozatot pénteken, április 16-án nyitottuk meg egy ifjúsági szentségimádással. Az újonnan alakult ifjúsági együttes itt próbálhatta ki magát először, az Atyát dicsőítve. A csend és a varázslatos énekek váltakozása, az elmélkedések, Assisi Szent Ferenc Naphimnusza, az imádságok szívhez szóló üzenete méltó nyitánya volt a programsorozatnak.

Osváth Mihály, XI. osztályos

Szombaton a biciklitúra következett, amely során meglátogattuk a Bánpatak mellett levő virágos kertet. A hely autóval is megközelíthető, de a kisebb sebességnek köszönhetően minden apróságot észrevehettünk az út során. Rájöhettünk arra, hogy mennyivel egyszerűbb csoportban biciklizni: fizikailag a szélárnyék miatt és pszichológiailag, mivel nem érezzük magunkat egyedül. Míg az úton kisebb csoportokban tekertünk, a kertben szétszóródtunk, hogy nyugalomban csodálhassuk a növényeket, majd összegeztük, hogy kinek mi tetszett: egyeseknek a különleges formára metszett bokrok, másoknak a rend vagy akár a bejáratnál virágzó fák jöttek be.

Chifor Attila, XI. osztályos

A sokak által ismert Ez az a nap ifjúsági énekkel kezdődött a vasárnapi szentmise. A liturgia természetesen a Föld napja köré épült, amit a fent említett dévai ifjúsági kórus tett felemelőbbé. A fiataloknak ez volt az első énekelt szentmiséjük. A csapat tapasztalatlanságát ellensúlyozták a segítségükre siető felnőttek, akik között a dévai közösség egyik kántora is jelen volt. A kezdeti feszültség ellenére nagyon felemelő volt a szentmise:

„Több dalnál is kirázott a hideg, mert jó érzés volt konstatálni, hogy egy ilyen elképesztő csapattal együtt imádhatom az Urat” – mondta Dorottya, az egyik csapattag. A szertartás közben a hívek együtt énekeltek a fiatalokkal, majd mindenki fellelkesülve, vidáman hagyta el a templomot: volt, aki azért, hogy megossza másokkal élményeit, volt, aki azért, hogy elmerengjen a hallottakon.

Nagy Dorottya XI. osztályos és Osváth Tamás XII. osztályos

Hétfőn a kézműves műhelyek vitték a prímet. Hálás vagyok az együttlétért. Igazi öröm volt megtanítani a fiúkat gombot varrni. Csodálkoztam azon, hogy türelmesen, több mint másfél órán keresztül dolgoztak, és a végén még meg is köszönték, hogy megtanítottam őket erre.

Széll Bíborka, tanítónő

Egy elég stresszes időszakon mentünk át az utóbbi pár hónapban, ezért számomra ez a kézműves tevékenység egy feltöltődés volt Jó volt újból gyerekekkel körülvéve lenni. Látni a kis mosolygos arcukat, a kíváncsi és érdeklődő tekintetüket, egy balzsam a lelkemnek. Hálás vagyok mindenért a jó Istennek és főként azért, hogy lehetőséget ad ott lenni, ahol szükség van rám. Szívesen mennék jövő héten is!

Oprisa Melinda, óvónő

A Föld napjára készülve kedden egy igazi erdei séta, barangolás volt a program. Már nagyon vártam ezt a napot, amikor kirándulni mentünk a barátaimmal. Először elgyalogoltunk a templomhoz. Ott egy kicsit játszottunk, majd elindultunk az erdő felé, hogy jobban megismerjük. Háromszor álltunk meg: a Bejan-parkban, a forrásnál, egyszer pedig pár percre már az erdőben. Egy tisztásra mentünk. Az erdei megálló és a tisztás közötti úton hallgattunk és csendben figyeltük a természetet, amelynek tavaszi hangjai boldoggá tettek. Miután kiértünk a tisztásra, ettünk, majd két játékot játszottunk. Attól függetlenül, hogy kétszer beleestem a sárba, szuperül éreztem magam. Hazafelé szinte sehol nem álltunk meg. A plébánián étkezés után elmondtuk, hogy mit figyeltünk meg a természetben. Én azt mondtam, hogy madárdalt hallottam és állatnyomokat láttam. Ezután hálát adtunk Istennek, majd hazamentünk.

Széll Márk, IV. osztályos

Nagyon jól éreztem magam, jó volt újra a barátokkal, a tanító nénivel és a papbácsival találkozni, játszani a barátokkal. Nagyon szeretek kézműveskedni, kirándulni és játszani! Szuper volt minden! Köszönöm szépen, papbácsi!

Oprisa Szilvia, IV. osztályos

A Föld napjára készülve kedden kicsi gyerekek és fiatalok nagy lelkesedéssel és szorgalommal varázsolták mesébe illő hellyé az idén is a dévai Szent Antal-plébániatemplom udvarát. Virágokat ültettek különböző formájú és anyagú cserepekbe, ezzel is felhívva a figyelmet a környezetünk szépítésére, megőrzésére és védelmére. A hittanosaink már magukénak tartják ezt a tevékenységet, hiszen sokadik alkalommal kerül sor virágültetésre, s egyben ösztönözzük is kisdiákjainkat arra, hogy gondozzák is ezeket a virágokat. Vannak olyan gyerekek, akik örökbe fogadtak egy-egy cserép virágot, és az év hátralevő részében gondjukat viselik, öntözik ezeket és felfrissítik a virágok körül levő földet, hiszen nem elég az, hogy valamit a jó Isten megteremtett, hanem gondozni, vigyázni is kell arra. A virágültetés után az elfáradt csapat jóízűen fogyasztotta el a zsíroskenyeret és a finom édességeket. Mindenki boldogan és feltöltődve ment haza. Isten fizesse a szervezést!

Kun-Gazda Kinga-Viola magyar szakos tanárnő