Magyar állami kitüntetést vett át Dávid György plébános Sepsiszentgyörgyön

0
3429
Bordás Attila volt politikai fogoly és Dávid György plébános Sepsiszentgyörgyön Tóth László főkonzultól vette át a magyar állami kitüntetést. Fotók: Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának Facebook-oldala

Állami kitüntetéseket adtak át április 20-án, kedden délelőtt Sepsiszentgyörgyön. Áder János köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami kitüntetéseket, ezeket vehette át Bordás Attila, az egykori sepsiszentgyörgyi Bútorgyár Helyi Ipari Vállalat nyugalmazott tervezőtechnikusa és Dávid György, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-egyházközség plébánosa Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetőjétől.

A koronavírus járvány következtében az ünnepi díjátadóra korábban nem kerülhetett sor, a kitüntetést most is szűk körben, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett adta át Tóth László főkonzul a két sepsiszentgyörgyi díjazottnak a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében.

A főkonzul a kitüntetés átadásakor kiemelte: „Nehéz időkben még inkább szükségünk van olyan példamutató személyiségekre, mint a ma kitüntetésben részesülők, akik segítenek az eligazodásban, akik előttünk járva eloszlatják kételyeinket és megmutatják számunkra a helyes irányt.”

Áder János köztársasági elnök Bordás Attilának az 1956-os forradalom és szabadságharc elvei melletti bátor, a megtorlás következményeit is elviselő, példaértékű kiállása elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Dávid György plébános az erdélyi magyarság körében végzett lelkipásztori, evangelizációs és közösségszervező munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa – Csíkszereda/ Facebook