Gyermekek állították össze az idei nagypénteki pápai keresztút elmélkedéseit

0
1618
A Szent Péter-tér, 2020. nagypéntek • Fotó: Vatican News

A nagypénteki pápai keresztutat idén közvetlenül a Szent Péter bazilika előtti szabad téren tartják 21 órai kezdettel (olaszországi idő szerint). Ferenc pápát mindössze húsz római és folignói gyermek és fiatal kíséri majd, akik egyszerű, közvetlen képekkel és szavakkal szólnak a Via Crucis állomásairól – saját gyermeki és kamasz világuk tapasztalataiból merítve.

Jézus fájdalommal teli utolsó útjának elmélkedéseit ebben az esztendőben az umbriai Foligno város 21 cserkészvezető által koordinált, 145 fős, 8 és 19 év közötti fiatalokból álló cserkészcsapatára, illetve a római Ardeatino negyedben található Santi Matiri dell’Uganda (Ugandai vértanúk) plébánia fiataljaira bízta Ferenc pápa. Don Luigi D’Errico plébános a Római Egyházmegye Kateketikai Irodájának munkatársaként a fogyatékkal élők katekézisének referense is. Az ő nevéhez fűződik többek között az erőszak által veszélyeztetett nők és gyermekek (Rifugio per Agar), valamint a hajléktalan családok elhelyezésére szolgáló otthonok (Casa Betlemme) kialakítása a kerületben. (A plébánia ezenkívül részt vesz a hajléktalanok étkeztetésében, a nehéz sorsú gyermekek iskola utáni gondozásában, és jelentős szerepet vállal az idősek otthoni segítségnyújtásában és a rászorulók élelmiszer-segélyezésében is. Közel ötszáz  fiatal tartozik a plébániához.)

A két közösség fiataljai együtt gondolkodás és közösségi alkalmak révén készültek fel a feladatra. A keresztút állomásait saját élményeik alapján igyekeztek szavakba önteni. Az így született elmélkedések éppúgy szólnak a hétköznapok világának megaláztatásairól és kirekesztéseiről, mint a szolidaritásról és az igazságosságról.

Az elmélkedésekhez a római Mater Divini Amoris és a Tetto Casal Fattoria otthonok lakói készítettek az elmélyülést segítő rajzokat.

A Casa Famiglia Mater Divini Amoris otthont az Isteni Szeretet Leányai Kongregációja működteti, jelenleg 3 és 8 év közötti gyermekeket látnak el, míg a Tetto Casal Fattoria önkéntes közösség tagjai a Róma környéki hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok felzárkóztatását tűzték ki célul.

A gyerekek rajzai a maguk sajátos módján ábrázolják az általuk megtapasztalt világot. Az ábrázolt kicsi és nagy keresztek a fájdalom mellett a reményt és a bizalmat is megjelenítik, de látunk a képeken veszekedő szülőket, egymás megsegítésére nem siető társakat, iskolai vizsga sikertelenségét is, ahogyan anyja ölében vigaszra lelő kislányt is.

Lenyűgöző, ahogyan a gyermeki gondolat elmélázik Jézus és édesanyja találkozásának pillanatán – mondta Don Luigi D’Errico. „Mennyit szenvedett Jézus a kereszten, amikor látta, hogy az édesanyja ott sír alatta” – fogalmaz például az egyikük, ami érthető reakció, hiszen a gyermekek is mély kapcsolatban vannak szüleikkel – tette hozzá.

Forrás: Vatican News, Magyar Kurír