Hétvégén ingyenesen hozzáférhető lesz a Szent István Társulat digitális adatbázisa

0
2465
Már több mint 665 000 oldal elérhető a digitalizált adatbázisban. Illusztráció

A Szent István Társulat most hétvégén, március 27-én és 28-án ismét ingyenesen hozzáférhetővé teszi digitális adatbázisát. A folyamatosan bővülő gyűjtemény a társulat 1848 óta megjelent könyveit a teljesség igényével, kategorizálva, kereshető formában, a legkülönfélébb elektronikus funkciókat felkínálva teszi elérhetővé a papság, a szakemberek, kutatók, tanárok és minden érdeklődő számára.

Az újabb mérföldkő eléréseként jelenleg 2556 kiadvány található az adatbázisban, több mint 665 000 oldal terjedelemben, valamint az adatbázison belül megnyílt e nagy múltú kiadó archívuma, amelyben levéltári anyagok, közgyűlési jegyzőkönyvek, archív kéziratok és fotók jelennek meg.

Az egy év alatt megháromszorozódott adatbázis mellett külön említést érdemel az archívum megnyitásával egy időben közzétett, a Szent István Társulat egyik legnagyobb és legfigyelemreméltóbb dokumentumgyűjteménye, az Esty Miklós-hagyaték. Esty 1951-től haláláig volt a Szent István Társulatnak a püspöki kar által delegált adminisztrátora, valamint az Actio Catholica alelnöke, s így a magyar katolikus közélet évtizedekig megkerülhetetlen, nagy befolyású alakja. A kéziratban fennmaradt hagyaték a Szent István Társulat 1951–1965 közötti történetét öleli fel 16 582 oldalon. Irathagyatéka által betekintést nyerhetünk a legrégebbi, 1848-ban alapított magyar könyvkiadó vállalat és az Actio Catholica történetének talán legnehezebb időszakába, így a nemrég digitalizált jegyzetanyag tovább segítheti a 20. századi magyar katolikus egyház történetének további, még nem – vagy nem eléggé – ismert részleteinek feltárását.

Az adatbázist böngésző olvasó igazi kincsekre lelhet, olyan kiadványokra, amelyek az antikváriumok legnagyobb ritkaságai közé tartoznak. Ilyen például a Szent István Társulat által megjelentetett első magyar enciklopédia (Egyetemes Magyar Encyclopaedia) vagy az 1857-ben kiadott Magyarországi Szent Erzsébet legendája (Legendam Sanctae Elisabeth). De találhatunk 19. század végi és 20. század eleji tankönyveket, regényeket a két világháború közötti időszakból, vagy ma már kuriózumnak számító teológiai műveket magyar és idegen nyelven egyaránt.

Az idén 173 éves fennállását ünneplő Szent István Társulat folyamatosan bővíti ezt a rendkívüli adatbázist, céljuk, hogy elektronikusan mihamarabb elérhető legyen az alapításuk óta megjelentetett több mint 10 000 kötet.

Az adatbázisra az ingyenes elérhetőséget követően április 3-ig jelentős kedvezménnyel lehet előfizetni, bővebb információ ITT érhető el. További kiadók digitális adatbázisa is hozzáférhető lesz a hétvégén a Szakkiadók Társulása (Szaktárs) weboldalán.

Forrás: Magyar Kurír