Lelki hétvége Déván fiatalokkal, fiataloknak

0
2453
Fiatalság = Most, nem csak jövő...

A csíkszeredai Psallite együttes meghívásával Bonaventura testvér március 19. és 21. között lelki hétvégét szervezett a bérmálkozásra készülő fiataloknak Déván. A családi légkörben egy olyan társaság kovácsolódott össze az együttes tagjainak vezetésével, amelyik aktív szerepet vállal az egyház ifjúságának életében.

A péntek esti megnyitóra mindenki izgatottan érkezett. A meghitt kezdőima után a megismerkedést és a „jégtörést” az egyéni gyufaszálak segítették, amik meglepően lassan égtek le, miközben megpróbáltunk minél több információt összegyűjteni magunkról. Miután kaptunk egy összesítő képet egymásról, korosztály szerint csapatokat alkottunk.

A kiscsoportos foglalkozások ugródeszkaként szolgáltak az egymás felé való kinyílásban. Mélyebben elbeszélgettünk az életünkről, majd elmondtuk, hogy milyen elvárásokkal érkeztünk. A foglalkozások végén szívből jövő hálaadással búcsúztunk aznapra.

A szombat reggelt mozgalmasan indítottuk, játékokkal alapoztuk meg a hangulatot. Ezt követően egy közös beszélgetés alkalmával a fiatalság lényegére próbáltunk rátapintani, együtt ötletelve a mi szerepünkről a kereszténységben. Az előadásnak törzset adva először kis csoportokban fogalmaztuk meg kritikáinkat a jelenlegi egyházról. Szóba került Ferenc pápa fiataloknak szóló üzenete, ami három fő pontból állt: Isten szeret, Jézus él és Jézus üdvözít. Erről aztán kis csoportokban elmélkedtünk bővebben.

A délutáni kihívás előtt együtt kapcsolódtunk ki, nevetésünkkel színesre festve a kora tavaszi délutánt. A hat állomásos forgószínpad végén zsebünkben kulcsszavakkal összegyűltünk a hetedik állomásnál a templomban. Itt világosodott meg számunkra, hogy mindegyik állomás a Szentlélek hét ajándékának egyikéről, a BÉTETJÚ-ról szólt (bölcsesség, értelem, tanács, erősség, tudomány, jámborság, az Úr félelmének lelke).

Az esti ifjúsági szentmise megmelengette a szívünket, amit a Psallite nagyböjti „minikoncertje” emelt a magasba. Újra kiscsoportokban vidáman és önfeledten vacsoráztunk, miközben összegeztük ezt a varázslatos napot, valamint a másnapi szentmisére megfogalmaztunk egy-egy könyörgést. A napzáró elcsendesedéskor a történtekre gondolva mindenki hálát adott az Úrnak.

A vasárnapi ünnepi szentmise előtt már régi barátként üdvözöltük egymást, majd a szertartás végeztével búcsút vettünk egymástól. Jó érzésekkel indultunk haza egy ilyen megmozgató lelki hétvége zárása után, és nagyon reméljük, hogy újra találkozunk majd a közeljövőben.

A Fiatalság = Most, nem csak jövő… mottójú lelkigyakorlat a fiatalság számára értékekben gazdag közös élményeket nyújtott. Lelki életünk forró izzása ezután ki nem alszik majd!

Osváth Mihály, Lengyel Réka és Nagy Dorottya