Ahol a Szűzanya is sebeket hordoz…

0
886
Fotó: SIR

Ferenc pápa iraki apostoli útja során megáldotta a Szűzanya megcsonkított szobrát: a március 7-én, vasárnap Erbílben bemutatott szentmisén ott állt az a Szűz Mária-szobor is, amelynek Karemlesben levágták a fejét és a kezét az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei.

A nagyböjt harmadik vasárnapján mondott szentmisén az erbíli Franso Hariri stadionban Ferenc pápa utalt rá, sok iraki magán viseli a háború és az erőszak sebeit – látható és láthatatlan sebeket egyaránt.

A pápa mellett állt a Mária-szobor, amely szintén sebeket hordoz: az úgynevezett Iszlám Állam vandalizmusának nyomait. A Moszulhoz közel, a Ninivei-fennsíkon fekvő, keresztény többségű Karemles Szent Adday-templomához tartozik a szobor, amelyet részlegesen állítottak helyre: a fejet visszahelyezték, a kezeket azonban szándékosan nem – hogy mindig emlékeztessen a csonkításra, a szobor kézfejét lazán rögzítették csak a karra.

Thabet Habeb, a Szent Adday-templom plébánosa – március 7-én nyilatkozott az Aci Prensa spanyol nyelvű katolikus hírportálnak – elmondta, amikor először meglátta a lefejezett Mária-szobrot egy fotón, elmondhatatlan szomorúságot érzett: „…és tudtam, hogy a templomom is ilyen állapotban van, mint minden más. Sok éven át imádkoztunk ez előtt a Szűzanya-szobor előtt, és most tönkretették. Nagyon fontos volt a plébániánk, a templomunk életében.” Habeb atya beszámolt arról is, hogy a szobor visszakerül Karemlesbe: „Mire hazaérünk, ő is ott lesz.”

A plébános azt remélte, a szentatya iraki látogatásának hatására az iraki kormány és az egész világ rátekint „erre a vértanú egyházra, amelyet segíteni kell, hogy tovább tudja hirdetni az evangéliumot”.

Az erbíli Mária Rádió igazgatója, Szamir Sír még az apostoli út előtt nyilatkozott a SIR olasz hírügynökségnek, s elmondta, a pápai áldás után a Szűzanya visszatér Karemlesbe, ahol a helyi hívek nagyon várják már, hogy „megölelje” őket.

Az Iszlám Állam terrorszervezet 2014-ben hatalmas pusztítást végzett Szíriában és Irakban; a keresztény családoknak és más vallási, illetve etnikai kisebbségeknek választaniuk kellett: vagy áttérnek, vagy meghalnak, vagy elmenekülnek. A Ninivei-fennsíkot 2017-ben szabadították fel a terrorszervezet uralma alól.

Forrás: CNA/Magyar Kurír