Itt tart a temesvári Szent György-székesegyház felújítása

0
1916
Újságíróknak mutatták be a felújítás jelenlegi állását. Fotók: Temesvári Egyházmegye

Augusztusig szeretnék befejezni a templomhajó belső munkálatait, mondta Lauš Nikola püspöki irodaigazgató a temesvári Szent György-székesegyház felújítása kapcsán. Február 12-én, pénteken délelőtt a Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Nyugati Fejlesztési Régió (ADR Vest) képviselői a temesvári Szent György-székesegyházban újságíróknak mutatták be a templom felújításának jelenlegi állását.

Bevezetőjében Lauš Nikola püspöki irodaigazgató úgy fogalmazott: a projekt két alapvető irányvonala az épületrészek felújítása, valamint a díszítőelemek, festmények, szobrok, faragványok restaurálása. „Szeretnénk, ha a templomhajó belső munkálatai augusztusig befejeződnének, így szeptemberben sor kerülne a munkálatok megáldására és elkezdődhetne a szentmisék bemutatása. A padlófűtést tavaly sikerült megvalósítani és a székesegyház kriptája is szinte teljesen elkészült” – nyilatkozta Lauš Nikola irodaigazgató.

Ioan Darida restaurátor szakértő a restaurálást igénylő díszítőelemek változatosságát hangsúlyozta, amelyek felújítását alapos feltárás, kutatás előzte meg, a falak belső festésétől kezdve az olajfestményeken át a fából faragott szobrokig és egyéb aranyozott faragványokig, a színes ólomüvegablakoktól az öntöttvas díszekig.

Dana Postolache muzeológus-restaurátor elsősorban a fafaragványok, ajtók, kapuk restaurálásáról tájékoztatta a jelenlévőket. A festmények és a fából készült díszítőelemek felújítása két helyszínen, a kisebb méretű szobroké egy közeli épület alagsorában, a nagyobbaké egy szabadfalui raktárban történik. A vitráliákat és az öntöttvas elemeket Angela Horvath és Răzvan Gavrilă újítják fel. A székesegyház toronyóráját kolozsvári szakértő javítja.

Forrás: Temesvári Egyházmegye