Lazarista misszionáriust jelöl Nobel-békedíjra a szlovén kormány

0
1155
Pedro Opeka atya szentmisét mutat be az Akamasoa közösségben Madagaszkáron • Fotó: Vatican News

Janez Janša, Szlovénia miniszterelnöke a lazarista misszionáriust, Pedro Opeka szlovén származású argentin papot, valamint az általa Madagaszkáron, Antananarivo külvárosában alapított Akamasoa közösséget, a Barátság városát javasolja a 2021-es Nobel-békedíjra.

A szlovén miniszterelnök szerint a szerzetes és az Akamasoa közösség, ahová Ferenc pápa 2019. szeptember 8-án ellátogatott mozambiki, madagaszkári és mauritiusi apostoli útja során, a társadalom és a humanitárius fejlődés érdekében működik az ENSZ célkitűzéseit követve. A misszionárius és munkatársai madagaszkári humanitárius erőfeszítései globális békeprojektté váltak. A szegénység, a peremre szorulás és az igazságtalanság ellen küzdenek.

Az Akamasoa közösség 2019-ben ünnepelte létrejöttének 30. évfordulóját. Ma már több mint 18 falut foglal magában, ahol egykori hajléktalan emberek és családok élnek több mint 4 ezer téglaházban. Teljes körű oktatást kínál a gyerekeknek és a serdülőknek, az óvodától az egyetemig. Jelenleg körülbelül 13 ezren vannak, akik az oktatási rendszerbe tartoznak. Ezenkívül a fiataloknak lehetőségük van különböző szakmák elsajátítására. Akamasoa emellett 6 klinikával, 3 kórházzal, 4 szülészeti egészségügyi intézménnyel és 18 sportpályával rendelkezik. Opeka atya és munkatársai erőfeszítéseinek köszönhetően több mint félmillió szegény embernek segítettek Madagaszkáron, és Akamasoa évente körülbelül 5 millió adag ételt biztosít a rászorulóknak. Mintegy 500 őslakos dolgozik a Barátság városában, míg összesen 4 ezer embert alkalmaznak a kőbányákban, kisgazdaságokban, valamint különböző műhelyekben és üzletekben.

Akamasoa mellett Opeka atya több oktatási intézményt is létrehozott az országban, amelyek ma már állami fenntartásban működnek. A szerzetes egyebek mellett megtanítja a fiatalokat a természet tiszteletére, határozottan támogatja az erdősítést és az erdők védelmét: mintegy 50 ezer fapalántát ültetnek évente; ugyanis az erdők 70 százalékát elpusztították Madagaszkáron.

A legkiszolgáltatottabbak megsegítésére tanító Akamasoa közösségnek a világ számos országában vannak barátai, adományozói és támogatói.

Forrás:Vatican News