A betegek világnapja Csíksomlyón

1
4601
A betegek világnapján Csíksomlyón Kerekes László segédpüspök celebrált szentmisét, homíliájában az igazi keresztény értékrendre emlékeztetett, amelyben kiemelt helye van a szenvedőkkel való együttérzésnek. Fotók: a csíksomlyói élő közvetítés képei

Február 11. a Szűzanya első lourdes-i jelenésének a napja, amelyet 1992 óta II. Szent János Pál pápa rendelkezése szerint a betegek világnapjaként ünnepelünk. E napon a csíksomlyói kegyhelyen, a csodatevő szobor lábánál mutattak be ünnepélyes szentmisét és áldották meg a betegeket a jelenlevő világi és ferences papok Kerekes László segédpüspök és Tamás József ny. segédpüspök vezetésével.

Ferenc pápa a szenvedőkről egy katekézisében ezt mondta: csak akkor nézhetünk valakire „felülről lefelé”, ha lehajolunk szenvedő felebarátunkhoz, kezünket nyújtva segítünk neki, hogy ismét talpra álljon. Ez az egyház küldetése – elvinni Isten gyöngéd szeretetét a világba. Ez máig folytatódik az egyház életében – olvashattuk a Gyulafehérvári Főegyházmegye Facebook-oldalán közzétett betegek világnapi bejegyzésben, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy a világjárvány ezt az üzenetet még időszerűbbé tette és teszi, hiszen ez az egyháznak alapvető küldetése. Ennek a küldetésnek a teljesítéseként február 11-én de. fél 11-től a csíksomlyói kegytemplomban Kerekes László segédpüspök celebrált ünnepélyes szentmisét. A szentmisét a csíksomlyói ferencesek segítségével élőben követhette a főegyházmegye népe. Kerekes László segédpüspök Tamás József ny. segédpüspökkel, a környékbeli papsággal és a ferences testvérekkel együtt mutatta be a betegek világnapi szentmisét.

Homíliájában a segédpüspök több oldalról is körbejárta a szenvedés témáját a mai kontextusban, hiszen emlékeztetett arra, hogy a világpandémia megmutatta, mennyire eltorzult a mi értékrendünk, kihívás elé állított, hogy felfedezzük: mi számunkra az igazi érték. Emlékeztetett arra is, hogy amit elvett tőlünk a világjárvány, az többek között a pörgés, az állandó rohanás, ezáltal is segített rájönni, hogy ami igazán számít, az egy teljesen másfajta érték: az embertársunk, aki mellettünk van, aki szenved és rászorul a mi segítségünkre. Mi is az élet és az egészség pártján vagyunk.

A betegség azonnal helyreállította az értékrendet. A járvány megkérdőjelezte a világ értékrendjét is, nemcsak a miénket. Megmutatta, mennyire törékeny az egészségügyi rendszer, mennyire nem a fontos értékek voltak a központban, amikor például egyesek több pénzt fektettek bármi másba, egy futballistába, mint az egészségügyi rendszerbe. De a szenvedést nem lehet elrejteni, az életünk része. Azzal, hogy törődünk szenvedő embertársainkkal, nem valami rendkívülit teszünk; ez az élet rendje! Ferenc pápa biztat: ne feledkezzünk meg a beteg embertársunkért. Nem egyedül szenvedünk: együttérző a mi Istenünk, amikor betegek vagyunk, odaül az ágyunk mellé, és amikor már nem bírjuk, ő törli le a szemünkről a könnyet. Éppen ezért arra biztatott Kerekes László segédpüspök, hogy empátiát kérjünk, hogy tudjunk együtt érezni a szenvedőkkel. Éreztessük velük azt is, hogy nemcsak egy nap az évből, hanem minden nap ott vagyunk mellettük. Legyünk reményforrás arra, hogy Isten együttérez velük a nehézségben és szenvedésben! A Lourdesi Szűzanya közbenjárására emlékeztetett homíliájában Kerekes László: Mária ráhangolódott a nagy isteni tervre. Majd arra biztatta a szenvedőket: aki beteg, ajánlja fel szenvedését, most, a házasság hetében gondoljon a családokra, a gyermekekre… Ugyanilyen fontos hivatásokért imádkozni, hiszen nagy kérdés, mi lesz öt vagy tíz év múlva az egyházmegyében? Imádkozni kell papi és szerzetesi hivatásokért, hogy minél több fiú és lány, férfi és nő merje vállalni a hivatást.

A szentmise végén a helyi ferences közösség nevében Guia Hugó OFM adott hálát, elmondva: minden ember magáénak tekintheti a boldogságos Szűzanyát, égi édesanyánknak tekintjük őt, és a Székelyföldön különösen is közel érezzük őt magunkhoz. „Hálát adunk azért, hogy a Szűzanyát a magunkénak tudhatjuk, és azért is, hogy lehetőségünk van a betegek kenetét magunkhoz venni” – mondta, majd arra kérte a jelenlevőket: tolongás és torlódás nélkül sorakozzanak a szentséget magukhoz venni. „Kivételes, különleges alkalom a járványhelyzet miatt, hogy nem kézzel, hanem segédeszköz segítségével szolgáltatjuk ki a szentséget” — mondta Hugó testvér, és jelezte: akik itt vannak, emlékül egy szentképet kapnak erre a szentségkiszolgáltatásra emlékeztetőül. Végül megköszönte a betegek gondozóinak gondoskodásukat.

A keresztségi fogadalom megújítása után Kerekes László segédpüspök, Tamás József ny. püspök, a környékbeli papok, valamint a kegyhely őrei, a ferences testvérek a jelenlevőket a betegek szentségében részesítették.