A liturgia és az ima egyesít bennünket Krisztussal

Ferenc pápa szerdai katekézise

0
825
Ferenc pápa az általános kihallgatáson emlékeztetett az emberi testvériség első világnapjára. Fotó: Vatican Media/Vatican News

Az általános kihallgatáson Ferenc pápa folytatta katekézissorozatát a keresztény imádságról. Ez alkalommal arról elmélkedett, hogy a liturgikus ima miként egyesít minket Krisztussal.

Az Apostoli Palota könyvtárában tartotta meg Ferenc pápa a szerdai általános hallgatást, amelyet élőben közvetítettek a világ különböző részein élő híveknek. A keresztény imádságról szóló katekézissorozatában most a pápa arról beszélt, hogy az egyház liturgikus szertartásai miként jelenítik meg Krisztust életünkben. Beszéde elején megjegyezte, hogy a kereszténység története tele van olyan mozgalmakkal, amelyek mellőzték a liturgikus szertartásokat. „Gyakran ezek az irányzatok a vallásosság feltételezett nagyobb tisztaságát követelték, amely nem függ a külső szertartásoktól, amelyeket haszontalan vagy káros tehernek tekintettek” – fogalmazott a pápa. Sok modern katolikus vasárnap részt vesz a szentmisén, de saját lelkiségét különféle személyes vallási gesztus révén táplálja – tette hozzá.

Ferenc pápa rámutatott, hogy az egyház az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött a liturgiának a hitéletben betöltött központi jelentősége terén. A keresztény ima szorosan kapcsolódik a hit konkrét kifejezéseihez, mint például a Szentíráshoz, a szentségekhez és a liturgikus szertartásokhoz. „A keresztény életben a fizikai megnyilvánulás nem nélkülözhető, mert Jézus Krisztusban ez vált az üdvösség útjává” – mondta.

A liturgia több, mint egy spontán imádság. „Ez egy olyan cselekedet, amely megalapozza az egész keresztény tapasztalatot és ezért imádság is. Ez egy esemény, egy történés, egy jelenlét, találkozás Krisztussal” – állapította meg Ferenc pápa. Jézus Krisztus „megjelenik a Szentlélekben a szentségek jelei által”. „A kereszténység liturgia nélkül Krisztus nélküli kereszténység” – hangsúlyozta.

A pápa ezután kijelentette, hogy a liturgia természeténél fogva meghív minket a teljes részvételre, hogy elnyerhessük az Isten által felkínált kegyelmet. „Sok keresztény ima nem a liturgiából származik, de mindegyikük, ha keresztény, feltételezi a liturgiát, vagyis Jézus Krisztus szentségi közvetítését.” Krisztus minden alkalommal jelen van, amikor egy szentséget ünnepelnek.

Ferenc pápa szerint az ima az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy befogadjuk Jézus szentségi jelenlétét. „Ami rajtunk kívül áll, az részünkké válik”, ez megnyilvánul az evés természetes folyamatában. „A szentmisét nem lehet egyszerűen ’meghallgatni’, mintha pusztán csak nézői lennénk valaminek, ami közreműködésünk nélkül elillan. A szentmisét mindig megünneplik, de nem csak a pap, aki vezeti, hanem minden keresztény is, aki megéli azt” – hangsúlyozta a pápa.

A pápa azzal zárta katekézisét, hogy Krisztus áll a liturgia középpontjában, és minden keresztény arra kapott meghívást, hogy teljes szívvel vegyen részt a szentségekben. „Az élet arra hivatott, hogy Isten imádásává váljon, de ez nem történhet meg ima, különösen is a liturgikus ima nélkül.”

Ferenc pápa az általános kihallgatás végén a köszöntések során felidézte, hogy február 4-én tartják az emberi testvériség első világnapját, amelyet az ENSZ Közgyűlés határozata hirdetett ki 2020 decemberében. Bejelentette, hogy az emléknap alkalmával részt vesz egy virtuális találkozón az Al-Azhar főimámjával, az ENSZ főtitkárával és más vezetőkkel is.

Forrás: Devin Watkins/Somogyi Viktória/Vatican News