A pandémia ellenére sem maradt el a „Magyar példaképeink hírvivői” program

0
1113
Magyar példaképeink hírvivői

A Magyar példaképeink hírvivői programot 2019-ben indította útjára a GIM (Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület). Ekkor gyalogtúra, biciklis kirándulás és autóbuszos körút alkalmával fedezték fel a gyimesi fiatalok  nagy szentjeink – Szent László, Szent István és Szent Imre – freskóit, festményeit és szobrait. A fő cél az volt, hogy a fiatalok ne idegen példaképeket kövessenek, hanem a magyar történelemből ihletődve válasszanak magyar példaképeket.

2020-ban is folytatódott a program. Ezúttal, kevesebb létszámmal, a járványügyi előírásokat betartva, két autóbuszos honismereti túrát szerveztek augusztusban, az egyiket Háromszékre, a másikat Marosszékre.

Háromszéken, augusztus 9-én a gidófalvi és a sepsikilyéni templomok Szent László-freskóit tekintették meg, majd Zágonban a Mikes-kúriában Mikes Kelemenre emlékeztek. Csomakőrösön Kőrösi Csoma Sándor, a nagy magyar utazó életét és munkásságát elevenítették fel Csoma diófái alatt. Gelencén a Szent Imre-templomban megtekintették az egyik legjobb állapotban lévő freskósorozatot. Imecsfalván Szent István szobránál, Kézdiszentléleken pedig Szent László szobránál méltatták nagy magyar szenteket. A Nyergestetőn a magyar szabadságharc hőseire emlékeztek.

Marosszékre augusztus 23-án indultak, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum megtekintésével kezdtek. Következett a gyergyóújfalui plébániatemplom, a gyergyóalfalusi István pap szobra, a gyergyószentmiklósi örmény templom, a gyergyószárhegyi ferences kolostor és a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve-templom. Útjuk Marosvécsre vezetett, ahol a Kemény-kastélyban Nagy Kemény Géza mutatta be a történelmi nevezetességeket, a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeit, a Helikon-asztalt és Wass Albert sírját.

Ezután következett a programzáró kiértékelés december 20-án Gyimesközéplokon, ahol a szervezők, a résztvevők és a meghívottak kiértékelték a programot, amelynek köszönhetően a részt vevő fiatalokban tudatosult a meglátogatott helyek morális és esztétikai értéke és ők maguk ezen történelmi és kulturális helyek hírvivőivé váltak. Ugyanis a meglátogatott helyekről és látványosságokról fotókat és kisfilmeket, videókat készítettek, amelyeket megosztottak az egyesület honlapján és saját személyes oldalukon is. A feltöltött videókat december végéig összesen 7500 alkalommal tekintették meg.

A gyimesvölgyi fiatal résztvevők (Gyimesfelsőlokról, Gyimesközéplokról és Gyimesbükkből)  közvetlen módon vettek részt a projektben, viszont közvetett módon az ő barátaik és ismerőseik is részesei lettek a megosztott tartalmaknak köszönhetően, így a hírvivők közel 9000 emberhez jutottak el, közel 1000 kilométert tettek meg és  20 katolikus, református, unitárius és örmény templomot, kastélyt és kúriát látogattak meg.

A visszajelzések alapján a projekt sikeres volt és a résztvevők reményüket fejezték ki a program folytatására, új helyszínekkel 2021-ben.

A program alatt készült fényképek és videók megtekinthetők a Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület Facebook-oldalán. Kérik, tekintsék meg és osszák meg, hogy jusson el minél több fiatalhoz és vigyék hírét a sok szép erdélyi templomnak és magyar példaképeknek.

A program a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg, programfelelős Hadnagy Lili Helga Gyimesközéplokról.