Mindig van lehetőség a változtatásra

A sérültekkel és fiatalokkal foglalkozó Szent Gellért Alapítvány 2020-as éve

1
1586
Fotók: Szent Gellért Alapítvány Facebook-oldala

A tavalyi évünk a nehézségek ellenére sikeres év volt, még jobban megerősített abban, hogy civil szférára szükség van, hogy nem szabad feladnunk, hiszen mindig van lehetőség a változtatásra, kis kreativitással és sok hittel meg tudunk birkózni az év bizonytalanságaival, sőt, jó dolgokat, sikeres új programokat is ki tudunk találni, amelyek célcsoportjaink fejlődésére, segítésére szolgálnak. Az új évet bizakodással és nagyon sok ötlettel kezdtük. – A Szent Gellért Alapítvány projektmenedzsere, Kányádi Mónika-Linda beszélt arról, milyen programokat sikerült megvalósítani tavaly, és milyen tervekkel vágnak neki az idei évnek.

Az elmúlt évünket, mint minden évet, a buzgó tervezgetéssel, szervezéssel indítottuk, új programok létrehozásának ötletével, régi programok megújításával. Alapítványunk évi 35 külön programot szervez célcsoportjaink számára, és ezek mellett tartjuk állandó, heti rendszerességgel szervezett programjainkat is. A januári jegyeskurzusaink, és a sérülteknek február elején szervezett Őrangyal Farsangi Mulatságunk, illetve a Házasság hete programsorozatot még gond nélkül, a megszokott intenzitással valósítottuk meg, nem sejtve azt, hogy ezek lesznek az év utolsó, felhőtlenül megszervezett programjai.

Márciusban éreztük, hogy át kell szervezzük az alapítvány életét, ki kell találjuk, hogy merre indulunk tovább, ami nem volt egyszerű, az elején meg is torpantunk, szükségünk volt egy nagy levegővételre is. De nem álltunk le, folytattuk a munkát. Volt, aki fizikailag is bejárt, volt, aki otthonról dolgozott, folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, ötleteltünk. Fő probléma az volt, hogy a célcsoportjainkat nem tudtunk online hatékonyan elérni, de próbálkoztunk, és volt, akinek ez is nyújtott egy kis kapaszkodót, hiszen mindenki meg volt rémülve, és senki nem látta a kiutat ebből a nehéz helyzetből. Bíztunk abban, hogy Isten megmutatja a helyes lépéseket. Egyeztettünk más civil szervezetekkel, hogy ki milyen stratégiával vág neki a nyárnak, az évnek ebben a megváltozott helyzetben. Egy percig sem gondoltuk azt, hogy fel kellene adnunk, de tisztában voltunk vele, hogy a 2020-as év teljesen más lesz, mint az eddigiek, és át kell szerveznünk az alapítvány életét.
Tudtuk, hogy küldetésünknek megfelelően és az erőforrásaink tükrében a lelki segítségnyújtás az, amit ajánlani tudunk környezetünknek, célcsoportjainknak. Ebből a gondolatból kiindulva terveztünk hétről hétre a tavasz és nyár folyamán, folyamatosan követve az aktuális járványügyi előírásokat.

Az első nyitott programunk tavasz végén a LelkiÚT elnevezésű interaktív, egyénileg körbejárható kiállítás volt, amellyel lelki útmutatást, feltöltődést, a megváltozott járványügyi helyzet feldolgozásának segítése volt a célunk. Ezt a lelki segítséget nyújtó utat több mint 100 ember járta körbe, akik így biztatást, lelki feltöltődést és meghitt beszélgetéséket kaptak.
Az immár szokásossá vált Szent Imre Amatőr Színjátszó társulatunk által előadott Passió próbái elkezdődtek ugyan, de 2020-ban az előadások nem valósulhattak meg.
Első ízben szerveztük meg a húsvéti rajzpályázatunkat online térben, amelyre 200 rajz érkezett a 0−8. osztályos gyerekektől.

Minden évben több tábort szervezünk fogyatékkal élőknek és kísérőiknek, valamint gyerekeknek is. 2020-ban az összes táborunk időpontját nyár végére, ősz elejére tettük át, bízva abban, hogy valamilyen formában meg tudjuk őket szervezni. Átalakításokkal, átszervezésekkel, lemondásokkal ugyan, de egy tábor kivételével mindeniket sikerült megtartanunk, és volt is érdeklődés irántuk. Mindenki várta, hogy legyen valamilyen esemény, lehessen kimozdulni. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házunk befogadó kapacitása nagy, illetve nagy telekkel rendelkezik, így az előírásokat be tudtuk tartani.
Az őszi programjainkat, amelyek a sérültjeinknek és az őket gondozóknak szóltak, is meg tudtk rendezni kisebb körben, de annál nagyobb lelkesedéssel.
A téli programjainkból a karácsonyi rajzpályázatunkat és a karácsonyi interaktív kiállításunkat kellett lemondanunk, de így is mozgalmasra sikerült az év vége is. Szerveztünk egy Karácsonyi LelkiUtat, fiataloknak adventi koszorú-készítést, szentségimádást, és az ifjúsági csoportunk is gőzerővel foglalkozásokat tartott.

Idén reményeink szerint minden rendszeres programunkat és az évi egyszeri programokat is meg tudjuk tartani, még ha kevesebb létszámmal, vagy átszervezésekkel is, így újult erővel készülünk táborainkra, foglalkozásainkra. Ami tavaly nem valósulhatott meg, az a Szent Imre Amatőr Színjátszó Társulatunk által bemutatott Passió, amit idén nagyon szeretnék előadni virágvasárnap, húsvét vasárnapján, illetve pünkösdvasárnap.
A jó Isten segítségét kérjük munkánkban, az ő útmutatásával megyünk tovább, szervezzük alapítványunk életét. A 2021-es év is egy mozgalmas évnek ígérkezik.

Kányádi Mónika-Linda

1 HOZZÁSZÓLÁS