Rehabilitációs lehetőség a koronavírus elhúzódó panaszaira

0
1208
Rehabilitáció. Illusztráció

Tartós szövődményekkel küzdő koronavírus-fertőzésen átesett páciensek számára indít kezelési programot a kolozsvári rehabilitációs kórház – tájékoztat a kolozsmegye.ro.

A protokollum keretében szakorvosi, laboratóriumi vizsgálatokban, illetve fizioterápiás és kinetoterápiás kezelésben részesülhetnek a páciensek. Továbbá kardiológiai, neurológiai, balneológiai, reumatológiai, szemészeti, belgyógyászati, sebészeti kivizsgálásokkal és kezelésekkel egészül ki a betegek rehabilitációja.

Számos beteg a koronavírus-fertőzés után is tartós szövődményekkel, fáradtsággal, légzési panaszokkal, mellkasi fájdalommal, légszomjjal, ízületi- és izomfájdalommal, fejfájással, köhögéssel, idegrendszeri panaszokkal, magas vérnyomással  küzd. A teljes felépülésük érdekében a pácienseknek meg kell adnunk a szükséges orvosi segítséget, ezért nagyon időszerű a kezelési program elindítása, annak ellenére, hogy az orvosi szakma is keveset tud a fertőző betegség okozta komplikációkról” ‒ mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

„Kétirányú a segítség: egyrészt a légzési funkcióra vonatkozik, vagyis a tüdő kapacitásának a visszanyerése bizonyos gyakorlatok segítségével; (…) a másik része a folyamatnak az izmok, ízületek működésének a helyreállítását célozza meg” – nyilatkozta a Kolozsvári Rádiónak Dr. Bódizs György, a kórház orvos-igazgatója.

Konzultációra a 0748 211 436-os telefonszámon lehet jelentkezni. További információk a kezelési programról a kórház honlapján találhatók.