Szent Család vasárnapi gyűjtés a családpasztoráció támogatására

0
1024
Pillanatkép a Szülők iskolája elnevezésű táborban. Fotó: csalad.ro

Megköszönve minden lelkipásztor és plébánia eddigi támogatását, a főegyházmegyei családpasztoráció támogatására tartanak gyűjtést december 27-én, Szent Család vasárnapján. Segítsük egymást – olvasható a 2020./XII. számú érseki körlevélben –, hogy a családok ügyének szolgálata ne lankadjon ezekben az időkben sem. A begyűlt adományokat a főegyházmegyei családpasztorációs iroda számlájára küldik.

A hit kegyelem. Élő hitre élő közösségek által juthatunk. Járványtól körülvéve, amikor fizikai távolságot kell tartanunk és talán néha gyanakodva nézünk egymásra, a személyes kapcsolatok újra felértékelődnek. A kapcsolatok minősége és életünk minősége egyenesen arányos kapcsolatban állnak. A házasságok gondozása és a családpasztoráció ezekben az időkben jó eszköz Isten kezében, hogy élő legyen a kapcsolatunk Istennel és egymással, hogy kapcsolatban maradjunk, kommunikáljunk, egymásról gondoskodjunk. Ahogy egy családban szokás. Mert az egyház maga is Isten családja, közösségek közössége, amely nem lehet csupán egy metafora, hanem megélt valóság. A Lélek tehet leleményessé, hogy járvány idején is – gyakran fizikai találkozás hiányában – a kapcsolatok erősítése legyen a cél. A házasságban megélt szerelem, barátság, tisztelet, kölcsönös elfogadás, kedvesség, egymás felé fordulás, közös munka és felelősségvállalás az egyház egésze számára átadott értékké válik, fellobban a hit lángja. A kapcsolatok hálójában pedig lesz bátorságunk a hitben, reményben és szeretetben elfogadni, felnövelni az életet.

2020-ban a főegyházmegye családpasztorációs irodája erre helyezte munkájának hangsúlyait. A már egyházmegyeszerte ismertté vált férjek és édesapák, feleségek és édesanyák, apa-lánya, anya-lánya, házaspárok lelkigyakorlatos hétvégéi, online lelkigondozó programjai, rádióműsorai, illetve a nyári családos tábor mellett tavasszal és ősszel Facebookon napi rendszerességgel imára hívták a családokat. A családi otthonokban, az egész főegyházmegyét átszövő imahálót alkotva fordultak az élet Istenéhez – békességért, nyugalomért, gyógyulásért. A családpasztorációs iroda sokfelé ágazó munkáját tükrözi a www.csalad.ro honlap is.

Mindezen tevékenységek anyagi támogatásához járult hozzá a 2019. december 29-én megtartott főegyházmegyei gyűjtés is, amelynek összege 55 378 lej volt.