Karácsonyi Urbi et Orbi: Jézus hozzon reményt!

0
1842

December 25-én délben a Szentatya a szokásoktól eltérőn nem a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről, hanem az Apostoli Palota Áldások-terméből mondta el karácsonyi üzenetét, az Úrangyala elimádkozása után pedig Urbi et Orbi áldást adott Rómára és az egész világra.

Karácsonykor Krisztus világosságát ünnepeljük, aki a világba jön, és mindenkiért jön: nemcsak egyesekért – magyarázta beszédében Ferenc pápa. Ma, a világjárvány okozta sötétség és bizonytalanság idején a remény több fénye is felragyog, ilyenek például a felfedezett oltóanyagok. De ahhoz, hogy ezek a fények az egész világot megvilágítsák és reményt hozzanak az egész világnak, mindenki számára elérhetőnek kell lenniük. Nem hagyhatjuk, hogy a zárt nacionalizmus megakadályozza, hogy valódi emberi családként éljünk. Azt sem hagyhatjuk, hogy a radikális individualizmus vírusa legyőzzön bennünket és közömbössé tegyen többi testvérünk szenvedése iránt. Nem tehetem magam mások elé, nem helyezhetem a piac és a szabadalom törvényeit a szeretetnek és az emberiség egészségének törvényei fölé.

Kérek mindenkit: az állami vezetőket, a vállalatokat, a nemzetközi szervezeteket, hogy az együttműködést mozdítsák elő és ne a versenyt, és megoldást mindenki számára keressenek: hogy mindenki kaphasson oltást, különösen a legkiszolgáltatottabbak és a legszegényebbek bolygónk minden térségében. Első helyen a legkiszolgáltatottabbak és a legszegényebbek! – szólított fel a szentatya.

Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében a Magyar Kurír közli.

Fotók: Vatican News

Forrás: Magyar Kurír