A környezetvédelemért kapott Kronos-díjat Ferenc pápa

0
1236
A Laudato si' enciklika világítótoronnyá válhat a környezetvédelmi tevékenység területén. Illusztráció: Pixabay

A Kronos Akadémia nemzetközi díját idén olyan személyek és szervezetek nyerték el, akik elkötelezetten tevékenykednek a környezetvédelem területén. Közöttük az első kitüntetett 2020-ban Ferenc pápa. A Laudato si’ kezdetű enciklikájában megfogalmazott átfogó ökológia egy olyan új szemlélet elismerése, amely a környezetvédelmi tevékenység területén világítótoronnyá válhat.

A Kronos-díj elnyerésének indoklásában hangsúlyozzák: Azért Ferenc pápának ítélték oda a kitüntetést, mert „pápasága tevékenységének középpontjába az átfogó ökológia és a közös kulturális örökség témáját állította, amelyet a fenntartható fejlődés és az egyetemes szolidaritás logikájának összefüggésében helyezett el. A bolygónkon élő minden emberhez fordul azzal a feladattal, hogy mindenki tegye meg a saját részét a közös otthonunk gondozása érdekében”. Ez a magyarázata annak a nemzetközi kitüntetésnek, ami idén érkezett el negyedik kiadásához és amelyet a Kronos Akadémia Onlus önkéntes környezetvédelmi szervezet adott Ferenc pápának. A kitüntetésről szóló levelet a napokban juttatták el a Pápai Ház Prefektúrájához.

A díj elnevezése: „Megteszem a magam részét”, és egy ősi afrikai mese kolibri főszereplője kis szobrának átadásával jár. A kézműves alkotást Renato Mancini fizikai munkás és szobrász készítette hulladékanyagok felhasználásával. Az afrikai mesében amikor az erdőben tűz ütött ki és az összes állat biztonságot keresve a folyó felé menekült, a kolibri az ellenkező irányba repült, vízzel a csőrében, mondván: „Én megteszem a magam részét”.

„A pápa üzenete meghaladja intenzitásában és egyetemességében a szűk értelemben vett környezetvédelmet, amelyből hiányzik az átfogó és összekapcsoló látásmód. Ugyanakkor a pápa üzenete egyszerű és mindenki számára érthető” – fogalmazott a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Ottavio Maria Capparella, az önkéntes szervezet képviselője.

Forrás: Adriana Masotti/Somogyi Viktória/Vatican News