Jár a gyermekkor!

0
989
Fotó: Yuppi Camp Facebook-oldala

A Yuppi Táborban hisznek abban, hogy „minden gyermeknek jár a gyermekkor!”, így a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő gyerekeknek is, mint a rákos, cukorbeteg vagy autoimmun betegségekkel küszködőknek. László Zsuzsa, a Yuppi adományszervező csapatának vezetője írt arról, hogyan igyekeznek segíteni a gyerekeknek ebben a különleges helyzetben.

Olyan élményterápiás táborokat szerveznek, ahol a betegséggel küzdő gyerekek a megfelelő orvosi ellátás mellett önfeledten játszhatnak, új dolgokat tapasztalhatnak meg, és mindeközben a saját belső erőforrásaikat fedezik fel (újra): mászkálnak magaskötélpályán, lovagolnak, eveznek, íjászkodnak, de van akinek éppen a kézműveskedés, fotózás vagy bűvészkedés jelent kihívást.
Kilenc év és közel 900 táborozó után 2020 nyara volt az első, amikor a tábortánc zenéje nem zendült fel a mezőségi táborhelyük rétjén. Ugyanakkor ez volt az az év is, amikor végigtelefonálta a Yuppi Tábor közel 150 előző évi táborozóját, hogy megtudja, mi az, amiben őket támogatni tudja. Így kapott közel 120 család higiéniai és egészségügyi csomagot postán, illetve útnak indultak a Yuppi Tábor online programjai, melyekkel bekopogtattak az otthon kuksoló beteg gyerekekhez a képernyőkön keresztül.

Fotó: Yuppi Camp Facebook-oldala

Mivel a krónikus beteg gyerekek a koronavírus rizikócsoportjába tartoznak, könnyebben elkapják a betegséget, súlyosabb, akár végzetes lefolyású megbetegedésre számíthatnak, sok család óvatosságból a lehető leginkább bezárkózott a saját lakásának biztonságos falai közé. Ezért születtek meg a Yuppi Tábor online programjai (kétórás kalandjátékok) és több napon átívelő online táborok (a napi 2-3 órás online együttlét alatt olyan feladatokat kaptak a gyerekek, amiket következő napra, otthon, családtagjaikkal együtt teljesítsenek, és fotók, videók formájában beküldjék). A közel 100 online résztvevő körében ezek elsöprő sikert arattak!

Az online programok nem helyettesítik a fizikai táborok terápiás hatását, viszont a teljes elszigetelődés és magány elleni küzdelemben kiváló eszköz az otthon biztonsága, de akár a kórházi ágy hidegsége mellett is. A Yuppi Tábor 2021-re a lehetőségekhez mérten fizikai tábort is tervez, az online programokkal a családok mellett lesznek. Kihívás ez, hisz maga az egyesület pénzügyi nehézségekkel és csökkentett szervezői csapattal kell boldoguljon. Következésképpen a legnagyobb segítség, amit ön nyújthat, az egy cseppnyi pénzügyi kiszámíthatóság ebben a kiszámíthatatlan időben. Aki szeretne, csatlakozhat a „100 hős a Yuppi Táborért” jótékonysági akcióhoz, mely révén támogatja havi 25 lej összeggel a krónikus beteg gyerekek elszigetelődése elleni küzdelmet. Sok nagylelkű ember havi kis támogatása számottevő összeggé alakul, amellyel már tud tervezni és dolgozni az egyesület. A 0747-283845-ös telefonszámon lehet jelentkezni havi adományozónak, vagy be lehet lépni az „100 eroi pentru Yuppi Camp” Facebook-csoportba! Amennyiben másként szeretné támogatni a Yuppi Tábort, kérjük, látogasson el honlapunkra (Adományozz! almenüpont).

László Zsuzsa, az adományszervező csapat vezetője

Az írás a Vasárnap 2020. december 13-ai számában olvasható A mi „kevesünk” valaki számára ajándékká válhat; Ünnepi hangolódás című összeállítás részeként.