Gondoskodás ajándékban

0
984
Illusztráció: a Gyulafehérvári Caritas Facebook-oldala

Odafigyelést, meglepetést, kedvességet adni – a cselekvő szeretet megnyilvánulásai nem korlátozódnak pusztán a karácsony köré, és hála Istennek a támogatók sem várják meg az esztendő végét, hogy adományaikkal egy kicsit könnyebbé tegyék a hétköznapokat. Balázs Katalint, a Gyulafehérvári Caritas munkatársát kértük, beszéljen arról, hogyan telnek a karácsony előtti napok, hetek, milyen jótékonysági akciókkal tudnak segíteni ott, ahol arra szükség van.

Vannak partnereink, akiktől rendszeresen sikerrel pályázunk, vannak vállalkozások, amelyek vezetői a Gyulafehérvári Caritasra és ellátottjaira gondolnak, ha jótékonykodnának, vannak magánszemélyek, egyszerű emberek is, akik időnként megkeresnek: hogy látjátok, kinek lenne most leginkább szüksége egy szerény támogatásra? Mindig tudunk sorolni nehéz sorsú gyerekeket, családokat, magukra maradt időseket. Meleg étel, tűzifa, napi kenyér, orvosi segédeszköz, édességcsomag lesz ilyenkor a felajánlásból.

Illusztráció: a Gyulafehérvári Caritas Facebook-oldala

Mire van kilátás a következő hetekben? A Caritas Young székelyudvarhelyi önkénteseinek, valamint a Swartz Bisztró közös Egy tál étel meleg szívvel! programjában a rászorulók minden szombaton meleg ételt kapnak, karácsonykor pedig ünnepi menüt, amit ezúttal is az önkéntesek juttatnak célba. A program 2020 májusa óta működik, és eddig több mint 300 adag étellel segítettünk rászoruló nagycsaládokon és egyedülálló időseken.

Ezerlejes felajánlásból lesz könnyebb valakiknek a tél. Egy nevét elhallgató arra kért, mi abban segítsünk, hogy az ő pénzéből a rászorulók közül legyen, aki kevésbé fázzék otthonában így, az ünnepek környékén. Szintén névtelen, aki a fogyatékkal élők egyik csoportját szeretné egy kis édességcsomaggal meglepni a közeljövőben. Ő visszatérő támogatónk, legalább negyedévente megkérdezi, miben segíthetne nem túl nagy összegű nyugdíjából.

Gyergyószék településein a Caritas otthoni beteggondozásában részesülők közül kétszázan kapnak töltött káposztát és száz élelmiszercsomagot osztanak ki. A 10 000 lejes összeg Svájcból érkezik egy olyan személytől, akinek a gondozását rendszeresen vállalja munkatársunk, a ditrói Bíró Annamária. Az adakozó már korábban is küldött élelemre váltandó pénzösszeget annak a közösségnek, amelyhez Annamária tartozik, a tavalyi adománya utáni pontos elszámolást látva úgy döntött, idén többet áldoz. Így Ditróba nagycsaládoknak, a gyergyószéki közösségekben idős ápoltak egy részének jut a karácsonyi eledelből.

Illusztráció: a Gyulafehérvári Caritas Facebook-oldala

A gyergyóalfalviak megszokhatták az elmúlt években, hogy több civilszervezet összefogásával vittek élelmiszercsomagokat, töltött káposztát, kalácsot, szaloncukrot s még fenyőágat is karácsony előtt számos falustárshoz. Az eleség mostanáig Alfaluban készült, kalákázással, a pénzalapot adományokból, gyűjtésből teremtették elő. Most más idők járnak, a járvány korlátozza annak lehetőségét, hogy a szép szokást ugyanúgy folytassák. Ennek ellenére idén is szeretnének minél több idős, sokszor magányos embert megörvendeztetni az ötletgazdák, így még várják a felajánlásokat, anyagi támogatást. Aki hozzájárulna, hogy szebb legyen időseink, a nagyszerű emberek ünnepe, a caritasos kollégákat, András Ildikót, Gál Jucit keresheti a következő napokban.

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas

Az írás a Vasárnap 2020. december 13-ai számában olvasható A mi „kevesünk” valaki számára ajándékká válhat; Ünnepi hangolódás című összeállítás részeként.