Kiterjesztik a búcsút a Guadalupei Szűzanya megkoronázásának 125. évfordulójára

0
1030
Fotó: Vatican News

Az Apostoli Penitenciária december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén dekrétumot tett közzé, melyben a helyi mexikói egyház kérésére, Ferenc pápa meghatalmazása jegyében kiterjesztik a búcsút a Guadalupei Szűzanya megkoronázásának 125. évfordulójára. A rendelet a koronavírus-járványra való tekintettel a búcsú elnyerésének a lehetőségét kiterjeszti a világ minden katolikus híve számára, akik a járvány miatt nem tudnak elzarándokolni a Guadalupei Szűzanya kegyképéhez, de eleget tesznek a rendelet szabta feltételeknek.

„Az Apostoli Penitenciária Carlos Aguiar Retes bíboros, mexikóvárosi érsek december 3-án kelt kérvényére válaszként, Ferenc pápa meghatalmazására, kiterjeszti a búcsút és minden lelki jótéteményét – melyeket a 2019. május 14-ei és augusztus 14-ei leirataiban már elrendelt – a világon minden hívő számára a Guadalupei Szűzanya megkoronázásának 125. évfordulója alkalmából, akik a Covid-19 világjárvány miatt nem tudnak fizikailag elzarándokolni a Guadalupei Szűzanya kegyképéhez, de főként a tájékoztatási eszközökön (televízió, rádió, online közvetítések) keresztül követik a guadalupei szent szertartásokat. A fizikai távolmaradás áldozata segíthet az egyházi közösségben való hit, a római pápa és az egész egyház iránti gyermeki tisztelet gyarapodásában”. Az Apostoli Penitenciária rendeletét december 4-én Mauro Piacenza bíboros, a szentatya főpenitenciáriusa írta alá.

A római pápák és a guadalupei Szent Szűz tisztelete
125 évvel ezelőtt, 1895. december 12-én, XIII. Leó pápa engedélyezte a Guadalupei Szent Szűz kegyképének a megkoronázását. 1910. augusztus 24-én X. Szent Piusz pápa a Guadalupei Szent Szüzet Latin-Amerika pátrónájává nyilvánította. XI. Pius pápa 1933. december 12-én a Guadalupei Miasszonyunkat újra Latin-Amerika védasszonyának nyilvánította. 1966. május 31-én Szent VI. Pál pápa aranyrózsát küldött a kegyképnek, majd 1975-ben a kegyképet átvitték a régi szentélyből a mellette épült új, modern bazilikába. 1979. január 27-én Szent II. János Pál pápa, első apostoli útja során meglátogatta a Guadalupei Szent Szűz kegyképét. Ferenc pápa 2016. február 13-án, mexikói látogatása során hosszasan imádkozott a kegykép előtt.

Forrás: Vértesaljai László SJ/Vatican News