Két új kinevezett bíboros nem tud részt venni a szombati konzisztóriumon

0
1168
Fotó: Magyar Kurír

A szentszéki sajtóközpont közzétette a november 28-ára meghirdetett bíborosi konzisztórium lebonyolításának menetrendjét. A Ferenc pápa által kinevezett új bíborosok közül ketten nem tudnak részt venni a vatikáni eseményen a koronavírus-járvány nyomán hazájukban bevezetett megszorító intézkedések miatt.

Ferenc pápa az október 25-ei, vasárnapi Úrangyala imádság végén jelentette be, hogy november 28-án, advent első vasárnapjának előestéjén a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál nyilvános rendes konzisztóriumot tart, melynek során tizenhárom új bíborost kreál, akik közül kilencen nyolcvan év alattiak, így tehát joguk van egy következő konklávén szavazni. A kinevezett új bíborosok közül négyen nyolcvan év fölöttiek, számukra a bíborosi kinevezés eddigi egyházi munkájuk legmagasabb pápai elismerését jelenti.

Távol maradnak: Cornelius Sim, Brunei címzetes püspöke, apostoli adminisztrátor; Jose F. Advincula, a Fülöp-szigeteki Capiz érseke. A közlemény szerint ők ketten nem tudnak részt venni a konzisztóriumon a világjárvány miatti korlátozások miatt, de ennek ellenére bíborossá kreálják őket távollétükben is. Ferenc pápa képviselője egy később meghatározandó időpontban átadja nekik a bíborosi birétumot és gyűrűt, a kinevezési bullával együtt.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések miatt elmaradnak azok a fogadások, melyeket hagyományosan az új bíborosok köszöntése alkalmából tartanak a rokonok, barátok és ismerősök jelenlétében. Ezeket az ünnepi köszöntéseket rendszerint az Apostoli Palota és a VI. Pál aula különféle termeiben szokták tartani.
Hiányozni fog a pápa szokásos liturgikus kísérete és a hivatalos vendégek is csak nagyon korlátozott számban lehetnek jelen. Mindössze száz meghívott vesz részt a szertartáson, beleértve az új bíborosok kisérőit, titkárait és római címtemplomaik igazgatóit. A bíborosi kollégium azon tagjai, akik a világjárvány miatt nem tudnak Rómába utazni, videóközvetítés révén vehetnek részt a konzisztóriumon.

A bíborosi konzisztórium szombati ülése után november 29-én, advent első vasárnapján délelőtt tíz órakor Ferenc pápa szentmisét mutat be az új bíborosok részvételével. A szentszéki sajtközlemény szerint a szertartás kezdetén Mario Grech, a máltai Gozo püspöke, a püspöki szinódus főtitkára mond köszönetet a pápának az összes most kinevezett bíboros nevében.

Forrás: Magyar Kurír