Újra bezárják a Vatikáni Múzeumot és a pápai villákat

0
990
A Vatikáni Múzeum üres folyosói. Fotó: Vatican News

A Szentszék az olasz hatóságok által hozott rendeletekkel összhangban hozta meg döntését, hogy az egészségügyi helyzet kezelése érdekében november 5-től bezárja múzeumait. A Vatikáni Múzeum, a pápai villák és a Vatikáni Régészeti Hivatal (nekropolisz) elővigyázatosságból december 3-ig bezár.

A hírt a Szentszék Sajtóterme tette közzé. A vatikáni múzeumi együttes júniusban nyílt meg a közönség előtt, miután a tavasszal három hónapig zárva tartott a járvány miatt. Az újranyitásához fontos újdonságok kapcsolódtak: felújították a Nagy Konstantin-termet, Raffaello stanzáinak egyikét a négy közül. Nemrégiben a Toboz-udvarban, amely a pápák múzeumának szívét jelenti, ahonnan az összes látogatási útvonal elágazik, teljesen felújították a hatalmas bronz tobozt, amely köztéri szobor volt a Krisztus utáni első évszázadban a birodalmi Rómában. Később a konstantini Szent Péter-bazilika átriumában állt. Több mint tíz hónapos munkával megtisztították és levédték a légköri szennyeződésektől, ahogy a talapzatát jelentő római oszlopfőt is. A restaurálási folyamat 2019 végén kezdődött meg, amelyet aztán lelassított a járvány miatti karantén időszak.

A Vatikáni Múzeum egy művészeti kincsesláda, amely ötvözi a hagyományt az innovációval, és ahol a világ legszebb kincseit őrzik, válogatva az egyiptomi, etruszk, görög, római, keresztény kultúra remekműveiből. Az emberiség kincseiből olyan mesterműveknek ad otthont, mint Raffaello stanzái és a Szixtus-kápolna Michelangelo freskóival, továbbá az évszázadok legkiválóbb festészeti alkotásai. II. Gyula pápa alapította a múzeumot a XVI. században. A kiállítási útvonalait díszítőművészeti, etnológiai és történeti gyűjtemények, valamint a modern és kortárs művészet alkotásai is gazdagítják. Ehhez a művészeti és történeti útvonalhoz kapcsolódnak a Castel Gandolfo-i pápai villák csodálatos kertjeikkel.

Forrás: Amadero Lomonaco/Somogyi Viktória/Vatican News