Újraszentelték a nizzai bazilikát

0
1221
A muzulmán terrortámadás után a nizzai székesegyház. Fotó: ANSA/Vatican News

Mindenszentek ünnepén este 6 órakor a nizzai Notre-Dame (Miasszonyunk) bazilikában a múlt csütörtöki terrortámadás három áldozatáért mutattak be szentmisét. A szertartást André Marceau püspök vezette a dél-franciaországi város minden papjának részvételével.

Az iszlám terrorista által meggyilkolt három hívő lelkiüdvéért tartott szentmise híréről a nizzai egyházmegye tájékoztatott közleményében. A szertartást élőben közvetítette a KTO katolikus televízió. A szentmisén csak a plébániatagok vehettek részt a COVID-járvány miatt elrendelt szabályok tiszteletben tartása végett. A média, fotósok és újságírók nem lehettek jelen a szertartáson.

A szentmisét megelőzte „az erőszakot szenvedett templom kiengesztelésének” rítusa. Ezt olyan esetekben végzik el, amikor súlyosan sértő cselekedet, mint pl. gyilkosság történik egy templomban. Azért van rá alapvető szükség, hogy az épületben újra vallási szertartásokat tudjanak bemutatni. A nizzai egyházmegye internetes oldalán a terrortámadás áldozataiért és családtagjaikért egy különleges imát tettek közzé.

Franciaországban tovább folytatódik a nyomozás, amelynek részeként három másik személyt letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak az elkövetővel, a 21 éves tunéziai muzulmán Brahim Aoussaoui-val. A legújabb letartóztatott egy 33 éves személy, aki a másik két letartóztatott otthonában tartózkodott. A nyomozók folytatják a kivizsgálást, hogy kiderüljön, megszervezett terrorcselekményről van-e szó, amely a terrorista tette mögött húzódik. Az elkövetőt a rendőrség megsebesítette a támadás során és jelenleg a nizzai kórházban kezelik. A gyilkos kijelentette, hogy egyedül cselekedett.

Forrás: Liza Zengarini/Somogyi Viktória/Vatican News