Saját kis lángunkkal növeljük az isteni fény ragyogását

1
1206

A katolikus segélyszervezetek legnagyobb nyilvános szolidaritási rendezvényét, az éves rendszerességgel megrendezett Egymillió csillag a szegényekért akciót a vírusvédelemre való tekintettel csak egy szűk belső körben tartotta meg a nagyváradi Caritas Catolica október 15-én, csütörtökön.

Az immár hagyományossá vált eseményt mindig a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjához legközelebb eső csütörtökön tartják meg országszerte, többnyire forgalmas közterületeken, ahol minél nagyobb tömegek fejezhetik ki együttérzésüket a szükséget szenvedőkkel az által, hogy szimbolikusan meggyújtanak egy-egy mécsest. A szolidaritás lángjai ezúttal sem hiányoztak a nagyváradi Caritas székhelyén, a publikum viszont igen. A vírusvédelemre való tekintettel ugyanis csak a segélyszervezet munkatársainak szűk köre vehetett részt a rendezvényen, ahol Böcskei László megyés püspök és Rajna József Caritas-igazgató vezetésével imádkoztak a rászorulókért és a világjárvány megszűnéséért.

„Ez a megpróbáltatás a fizikai távolságtartás ellenére nem szabad emberileg is eltávolítson minket egymástól és azoktól, akik nélkülöznek. A Caritas alkalmazottaknak ez a feladata, ami nem csak egy egyszerű, emberi tevékenység, hanem egy magasabb szintű elköteleződés, az Úr Jézus példáján, aki maga is találkozott a betegekkel és mindazokkal, akik segítségül hívták őt. Ezért fontos, hogy a mai körülmények között is aktívan keressük az együttérző közelség kinyilvánításának lehetőségeit embertársaink irányába, akkor is, ha fizikailag távolságot kell tartanunk” – hangsúlyozta Böcskei László megyéspüspök. „A mécsesek lángja arra emlékeztet, hogy a mi kis fényünk is hozzáad valamit a napvilághoz. A saját kis lángunkkal növeljük az isteni fény ragyogását” – tette hozzá a főpásztor. A családias hangulatú ünnepség a Caritas-alkalmazottak közös imádságával zárult.

Szombati-Gille Tamás