Ferences Vásárfia – először Déván

0
1646
Plakátrészlet

A dévai Páduai Szent Antal Plébánia udvarán Ferences Vásárfia néven rendezik meg vasárnap, október 18-án az első kézműves- és termékvásárt. Az akcióval kapcsolatban Fr. Főcze Bonaventura ferences plébánost kerestük meg, aki elmondta: „Az az elképzelésem, hogy városunk kézművesei, varrottas, hímzett, égetett díszítésű fatárgyak, levendulás ajándéktárgyak, gyöngyök, kulcstartók, házi készítésű ízek, eledelek készítői tudjanak ebben a félévben is kirakodni.”

A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy ne legyen kereskedés-íze a rendezvénynek, ezért úgy döntöttek, hogy a kézműves munkák adományokért vihetők el, tetszés szerint. A befolyt összeg 10%-át a szegény és nehéz sorsú emberek megsegítésére fordítják. A gyakorlatban az összeg összegyűjtése úgy valósul meg, hogy a kézművesek mondanak egy irányárat, az érdeklődők annyit adnak, amennyit akarnak, mintegy adományként.

Bonaventura testvér kifejtette: „Mivel nem folytathatunk kereskedelmet, ezért minden standnál lesz egy adománydoboz, és abba lehet beletenni. Volt olyan kézműves, aki már a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy ki-ki annyit tesz, amennyit akar. A mostani bizonytalanság ellenére és a polgármesteri hivatallal való egyeztetés után, Isten segítségével úgy merjük megszervezni a rendezvényt, hogy hangsúlyozzuk a kötelező maszkhasználatot és a résztvevőket a biztonságos távolság betartására kérjük. Mivel elég nagy a plébánia udvara, az asztalokat szétszórva helyezzük el, mindenki elfér majd!”