Jubiláló római magyar kápolna: fontos pont az erdélyiek számára is

0
3496

A Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya-kápolnát negyven éve, 1980. október 8-án szentelte fel Szent II. János Pál pápa. Ebben a kápolnában mutatnak be minden kedden reggel magyar nyelvű szentmisét a Rómában élő magyarok és az örök városba zarándoklók részvételével.

A szentelési évforduló napján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek reggel nyolc órakor szentmisét mutatott be a kápolnában, amelyről a Vatikáni Rádió magyar szerkesztősége nyomán beszámolt a Magyar Kurír. A szentmisén koncelebrált Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, Varga Norbert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki titkára és helyettes irodaigazgatója, valamit Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adásának főszerkesztője. Az ünnepen részt vett Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet. A magyar nyelven bemutatott szentmise elején Erdő Péter bíboros hangsúlyozta: „A Magyarok Nagyasszonyának szentélye a Szent Péter-bazilikában csodálatos megtiszteltetés, valóban méltó arra, hogy az imádkozó magyarok nemzedékei jöjjenek ide. Negyven év után már nemzedékekről beszélhetünk. Adja az Isten, hogy nagyon sokáig nagyon sok áldás kísérje ennek a kápolnának a működését.”

Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsekként misézik a római magyar kápolnában 2020. február 5-én • Fotó: Magyar Kurír

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek közel 30 évnyi római szolgálat után tért haza egyházmegyéjébe, amelynek vezetését ez év február 22-én vette át. Ezt megelőzően, kinevezett érsekként február 5-én mutatott be szentmisét a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában, ahol a római magyar közösségtől elköszönt. Mint a kápolna gyakori látogatóját, őt kérdeztük. „A kápolna fontos pont számunkra, erdélyi magyarok számára is. Ez hangsúlyozottan igaz az 1990 utáni időszakban. Azt láttam, hogy évről-évre nőtt az erdélyi papok és zarándokcsoportok száma, akik ott kívántak szentmisén részt venni. A rendszeres kedd reggeli magyar misékre is jöttek, de egyre gyakrabban foglaltak időpontot, hogy ott mutassanak be a csoportok számára szentmisét. Én is gyakran miséztem ott kedd reggelente is, de zarándokcsoportoknak is. Kegyelemnek éltem meg, hogy Erdélyből érkező papokkal és hívekkel Szent Péter apostol sírja közelében találkozva, ünnepeltünk az Eucharisztiát és énekeltük a Hol szent Péter sírba téve… kezdetű pápai himnuszt. Jakubinyi érsek s az erdélyi püspökök rendszerint miséztek a magyar kápolnában, amikor Rómában jártak, a kápolna találkozási helyül szolgált a Rómában tanuló erdélyi kispapokkal és papokkal, akikkel egyébként nagyon ritkán találkozhattunk, mert egymástól távol található kollégiumokba vagy más intézményekben laktunk.”

Forrás: Magyar Kurír/romkat.ro
Fotók: Magyar Kurír