Az örmény–azeri konfliktusban súlyosan megsérült a susai katedrális

0
748
Fotó: Magyar Kurír

Folytatódtak a harcok Hegyi-Karabahban. Október 8-án a Gazancsecoc (Megváltó) örmény katedrálist bombatalálat érte, nagy lyuk tátong a tetőzetén, betörtek az üvegablakai, törmelék és por borítja a felborult padokat, az azeri erők azonban tagadják, hogy ők állnának a bombázás hátterében.

A várost, ahol sokáig a muszlim azeri és a keresztény örmény kultúra egyaránt jelen volt, Hegyi-Karabah Jeruzsálemének is nevezik. Az örmények egyik nemzeti jelképének számító székesegyházat az 1990-es évek eleji első karabahi háború után építették.

A folyamatos diplomáciai erőfeszítések ellenére Azerbajdzsán továbbra is támadja a Hegyi-Karabahi Autonóm Köztársaságot. Örményország bejelentette, hogy megtámadták a susai apostoli örmény katedrálist. A jereváni külügyminisztérium közzétett néhány fényképet a rombolásról. Elmondásuk szerint két alkalommal bombáztak, a második során három újságíró megsérült, ők alátámasztották az örmény kormány vádjait. Egyikük állapota súlyos – közölték a hegyi-karabahi hatóságok. A súlyosan megsebesült újságíró a Szegodnya orosz hírportál munkatársa, a másik örmény állampolgár, a harmadik állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Fotó: Magyar Kurír

Baku azonban tagadja a támadást: „A susai katedrálist érő károkról szóló információknak semmi köze az azeri hadsereg katonai hadműveleteihez. Az örmény katonai erőkkel ellentétben az azerbajdzsáni hadsereg nem támad fontos történelmi és kulturális emlékhelyekre, különösen nem vallási épületekre és műemlékekre” – nyilatkozott az azeri védelmi miniszter.

Számos ország igyekszik közvetítő szerepet vállalni a konfliktus megoldásában, mielőtt az más országokra is átterjed. Csütörtökön Genfben találkozott az EBESZ minszki csoportjának három társelnöke (Oroszország, Egyesült Államok és Franciaország) Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszterrel. A minszki csoport az 1990-es évek közepe óta próbál tárgyalásos megoldást találni a konfliktusra. A szakadár örmények és az azeriek között vívott első háborúnak 30 ezer halottja volt. A következő találkozójukat Moszkvában tartják, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter korábbi közlése szerint október 12-én. Az örmény külügyminiszter a tervek szerint hétfőn külön tárgyal Moszkvában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, illetve amerikai, francia és orosz illetékesekkel. Örményországban közben minden indoklás nélkül leváltották a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjét.
A hegyi-karabahi hatóságok szerint mintegy 140 ezer ember hagyta el otthonát a tizenkét napja tartó harcok miatt. A szeptember 27-én kiújult fegyveres konfliktusban legalább négyszázan haltak meg.

Forrás: Magyar Kurír