Új piarista rendtartomány jött létre Ázsiában

0
904
Fotó: Magyar Kurír

Ázsiai Csendes-óceániai Tartomány néven október 3-án új rendtartomány jött létre a piarista rendben. A piaristák ázsiai kontinensre érkezésének hetven éves évfordulóján alapított új tartomány három ázsiai országot, 95 piarista szerzetest, hat iskolát és öt plébániát számol jelenleg. Az esemény alkalmából a generálisi kongregáció, személyesen Pedro Aguado küldött levelet a piarista rend szerzeteseinek és a testvériség tagjainak, amelyet alább olvashatnak.

Kedves Testvérek!

Ma, 2020. október 3-án új tartomány jött létre a Kegyes Iskolák Rendjében: az Ázsiai Csendes-óceáni Tartomány (angolul: Province of Asia Pacific, spanyolul: Provincia de Asia Pacífico). Ma hetven éve, hogy az első piaristák az ázsiai kontinensre, Japánba érkeztek. Ez egyúttal a Fülöp-szigeteki jelenlétünk megalapításának huszonötödik évfordulója is. Ezen az igen jelentős napon a generálisi kongregáció létrehozta a Kegyes Iskolák Rendjének Ázsiai Csendes-óceáni Tartományát, amelyhez az egykori Japán és Fülöp-szigeteki viceprovincia minden szerzetese, háza és intézménye tartozik.

Az új tartomány három ázsiai országban van jelen: Japánban, a Fülöp-szigeteken és Vietnámban. 95 piarista szerzetes tartozik hozzá, akik 13 közösségben élnek, melyek közül 5 növendékház. A tartományhoz 6 iskola, 5 plébánia és egy társadalmi-oktatási központ tartozik. A nemzetközi ház feladata a különféle ázsiai országokból származó fiatalok képzése, hogy majd további országokban is lehessenek új alapítások.

A tartomány szerzetesei nyolc különböző országból származnak, de vannak más nemzetiségű fiatal jelentkezők is: interkulturális tartományról van szó. (…)

Imádkozzunk ezért az új piarista rendtartományért, hogy az Úr, aki megbízta tanítványait, hogy hirdessék az evangéliumot minden népnek, áldja és erősítse meg életüket és küldetésüket! Máriának, a Kegyes Iskolák királynőjének és alapítónknak, Kalazanci Szent Józsefnek közbenjárása nyerje el az új tartomány számára Isten áldását, mely az apostoli bátorság és missziós lelkület igazi forrása!

Gratulálunk az Ázsiai Csendes-óceáni Tartomány összes piarista szerzetesének!

Róma, 2020. október 3.

Testvéri öleléssel: Pedro Aguado

Forrás: Piarista.hu/Magyar Kurír