Hallat magáról a cselekvő szeretet

0
922

„Nagy-nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm az Erdélyi Mária Rádió hallgatóit, önök a Gyulafehérvári Caritas Cselekvő szeretet című magazinműsorát hallják. Ismét eltelt két hét, és ismét itt vagyunk rengeteg érdekes témával, hasznos információval. Ahogyan két héttel ezelőtt is tettük, most is a Gyulafehérvári Caritas munkáját, programjait és tevékenységét, életét és lelkiségét szeretnénk bemutatni önöknek” – ezt hallotta az, aki hétfőn déli fél egykor a Mária Rádiót hallgatta.

A székelyudvarhelyi stúdióból immár negyedik alkalommal köszöntötte az érdeklődőket a műsorvezető, Vetési Nándor, aki egyébként a Gyulafehérvári Caritas munkatársa ötévnyi rádiós múlttal a háta mögött. A caritasos munkái miatt egy időre mikrofondiétára fanyalodott, de megtalálta a módját, hogy két kedvenc teendőjét összeházasítsa. Augusztus 10-től tehát magazinműsora van a Gyulafehérvári Caritasnak, benne aktuális hírekkel és állásajánlatokkal, meghívott vendégekkel és állandó rovattal, a Heti útravalóval.

Már a legelső műsorból kiderült, hogy Sajgó Balázs lelkipásztor vasárnapi evangéliumra épülő elmélkedése már hét éves, a munkatársaknak írja, küldi hétről-hétre a Caritas lelki igazgatója. Sőt, volt egy időszak, a karantén idején, amikor naponta érkezett friss útravaló, ez volt a biztonság a nagy bizonytalanságban. A rádióhallgatók is részt kaphatnak ezekből a gondolatokból, állandó rovatként számíthatnak Sajgó Balázs biztató, elgondolkodtató vagy éppen kérdésfelvető útravalójára.
Vetési Nándor minden alkalommal vendéget hív magával a stúdióba vagy vendéggel készít telefonos interjút, így volt már szó a Gyergyószentmiklós után Marosvásárhelyen is beindított Alzheimer Caféról, a demens betegek hozzátartozóinak segítéséről, a munka világában nehezen eligazodó pályakezdők istápolásáról, és az a cél, hogy egy esztendő alatt helye legyen a műsorban minden caritasos program, tevékenység ismertetésének. Ehhez viszont segítőtársak is kellenek, elsősorban a kollégák, akik bizonyos projektekben dolgozva a leghitelesebben tudják elmondani, hogy miről szól, milyen célt követ, melyek a nehézségek és milyenek a sikerek. Nekik üzeni Nándor: ne féljenek a mikrofontól, jöjjön meg a kedvük ahhoz, hogy a rádióhallgatókkal is megosszák mindazt, ami lelkesíti vagy éppen kihívások elé állítja munkájukban! A hallgatókhoz is kéréssel fordul a műsorvezető: jelezzenek vissza, osszák meg véleményüket, javasoljanak témát a magazinműsorba, és erre e-mail cím is rendelkezésre áll: cselekvoszeretet@caritas-ab.ro.

A Gyulafehérvári Caritas lelkülete, a cselekvő szeretet kell megmutatkozzék a műsorokban, ennek ízét kell megérezze a rádióhallgató, hogy figyelme azok felé forduljon, akik kirekesztettek, akik hátrányos helyzetűek testi sérültségükből, elhagyatottságukból, származásukból vagy anyagi helyzetükből adódóan. A műsorvezető azt szeretné, hogy megismertessen sorsokat és lehetőségeket, legyen ez a tere a megismerésnek és elfogadásnak, egymás tisztelésének és segítésének, egy olyan műsor, melyben a szereplők soha nem kell azt érezzék, hogy megszégyenítették, megbélyegezték őket.
Kéthetente tehát hétfőn fél egykor az Erdélyi Mária Rádióban lesz Cselekvő szeretet. Legközelebb október 5-én várja önöket a műsorvezető, Vetési Nándor.

Balázs Katalin/Gyulafehérvári Caritas