Üzenet Nigériából – Valerian Okeke érsek: Köszönet a magyar embereknek és a kormánynak

0
1427
Fotó: NEK

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői online előtalálkozót rendeznek az iec2020 YouTube-csatornáján szeptember 13-20. között, a NEK jegyében.

A pandémia miatt egy évvel el kellett halasztani a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A szervezők arra vállalkoztak, hogy a rendezvény eredeti időpontjában a meghívott előadók videoüzeneteivel Budapesten át összekapcsolják az Eucharisztia jegyében a katolikus közösség tagjait.

Hétfőn, a Jóság napján Valerian Maduka Okeke, a nigériai onitshai főegyházmegye érseke üzent.

A kisfilm felvezetőjében Erdő Péter bíboros mutatja be a nigériai egyházmegyét és annak érsekét. A térségben rendkívül nagy a szegénység, gyakran van szükség humanitárius segítségre, hiszen az ott élőknek rendkívül korlátozott a hozzáférésük az egészségügyi ellátáshoz, az élelemhez is. Amint a bíboros elmondja, magyar orvosok dolgoznak a katolikus kórházban Onitshában, a magyar katolikus közösség pedig élelmiszer-szállítmánnyal, adományokkal segítette az egyházmegyét. Mivel az országban keresztényüldözés folyik, s sokan halnak meg hitükért, Erdő Péter bíboros arra buzdít a kisfilmben, hogy imádsággal kísérjük a nigériai keresztények életét.

Üzenetében Valerian Okeke köszönetet mond a „derék magyar embereknek”, valamint a magyar kormánynak és Isten népének, akik megmutatták az eucharisztikus szeretetet. Az érsek kiemeli a Fodor Réka doktornő vezette Afréka Alapítvány Nigériában végzett munkáját, „fantasztikus humanitárius és orvosi segítségét”, hiszen az alapítvány élelmezi a szegényeket, orvosi ellátást és ételt biztosít a raboknak, diákoknak, rászorulóknak.

„Az Eucharisztia a keresztény élet és minden szentség központja a katolikus hagyományban” – mutat rá Okeke érsek, aki arra kér minket, imádkozzunk, hogy jövőre jobban megoszthassuk a Szent Eucharisztiába vetett hitünket.

Onitsha érseke üzenete végén megáld minket, s arra kéri Istent, legyen kegyes hozzánk, és gyógyítsa meg népünket a járvány idején.

Forrás: Magyar Kurír