Reményik 130, Majláth 80 és Összetartozunk 100 – az Életünk újság pályázati felhívásai

0
1214
Illusztráció • Fotó: eletunk.net

Az 52. évfolyamában járó Életünk újság, az európai magyar katolikusok havilapja életében nagy változások következtek be az idei esztendőtől: a tavaly év végi megszűnés kilátása helyett kiadóváltás révén 2020 januárjától új fejezet nyílt a nagy múltú kiadvány történetében. Ennek jelei a lap arculatán, tartalmi felépítésén és a szerkesztőség személyi összetételén is megmutatkoznak, ám különösen is szembetűnőek az online térben, az 52 éves Életünk történetében először ugyanis létrejött az újság honlapja és közösségi oldala, elindult a digitális újságvásárlás és -előfizetés lehetősége, valamint várja a videófelvételeket a nemrég megnyitott YouTube-csatorna is.

Varga Gabriella, a lap új kiadó-főszerkesztője elmondta: év elejétől közönségtalálkozók, lapbemutatóestek, előfizetési akciók és sajtókampány révén népszerűsítik a nyugati diaszpóra egyetlen magyar nyelvű katolikus kiadványát, és erre szükség is van, az elmúlt öt évtized gyakorlatától eltérően ugyanis a kiadás költségeihez a katolikus egyház jelenleg semmivel sem járul hozzá, az éves előfizetés díja sem változott tizenkét év óta, a költségek viszont jelentősen emelkedtek. Az, hogy a lap ma még létezni tud, a mellette kitartó olvasóknak és a magyar államnak, azon belül a Bethlen Gábor Alapnak köszönhető. A Misszió Média Kiadó fáradozásai sem eredménytelenek: az előfizetések számának évek óta jellemző csökkenését nemhogy megállítaniuk, de megfordítaniuk is sikerült: idén az új megrendelők száma mintegy százötvennel gyarapodott, ami diaszpórai viszonylatban, különösen napjainkban, nem csekély. És ez még nem minden: ez év szeptembere és decembere között valamennyi felvidéki, kárpátaljai, délvidéki, erdélyi, partiumi és bánáti, összesen hatszáz magyar katolikus plébániának megküldik ajándékba a lapot, szoros együttműködésben a Verbum Kiadóval. Ez annak a, Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódó, nem kevesebb, mint tíz programelemből álló projektcsomagnak köszönhető, amelyet a Magyarság Házával közösen valósítanak meg. Ennek részeként – túl azon, hogy négy hónapon keresztül a Kárpát-medence magyar katolikus közösségeit is az Életünk újság olvasóivá teszik – felújították, naprakészre frissítették, számos részinformációval kibővítették és a listanézet mellett korszerű térképnézeten is elhelyezték a nyugati diaszpóra magyar katolikus miserendjének és a közösségek elérhetőségeinek adatbázisát, létrehozták és ugyanilyen módon közzétették a magyar katolikus televízió- és rádióműsorok adatbázisát és ez idő tájt dolgoznak a magyar katolikus nyomtatott és online kiadványok adatbázisba rendezésén is .

A széleskörű webfejlesztések, a nemzeti összetartozásunkhoz kapcsolódó száz pozitív üzenetből álló gyűjtemény létrehozása, valamint a hajdúnánási X. Székely Menekültek Emléknapja rendezvényben való társszervezői közreműködés mellett három pályázati felhívást is közzétettek Reményik Sándor 130, Majláth Gusztáv Károly 80 és Összetartozunk 100 címmel. Ezekre írásművel, kisvideóval, rajzzal, festménnyel, fényképfelvétellel és versmegzenésítéssel jelentkezhetnek november 15-ig, a Magyar Szórvány Napjáig egyének és közösségek. A pályázók már pusztán a jelentkezésért is értékes köszönetajándékot kapnak, a főkategóriánkénti fődíj pedig nívós irodalmi-művészeti-kulturális műsor, amelyet a körülmények kedvezővé válása után visz el a szerkesztőség a nyertes közösségnek.

FELHÍVÁS

A Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódóan az Életünk – Az európai magyar katolikusok lapja, partnerségben a Magyarság Házával, három kategóriában pályázatot hirdet, az alábbiak szerint:

REMÉNYIK SÁNDOR 130

Reményik Sándor emléke a Nemzeti Összetartozás Évében – Mivel járult hozzá a 130 éve született Reményik Sándor költő a nemzeti összetartozásunkhoz?

Válasszon az alábbi lehetőségek közül:

  1. Fejtse ki a választ írásban, legfeljebb 20 ezer karakternyi terjedelemben.
  2. Készítsen rajzolt vagy festett illusztrációt, avagy fényképfelvételt egy tetszés szerint kiválasztott Reményik Sándor-vershez.
  3. Zenésítsen meg egy tetszés szerint kiválasztott Reményik Sándor-verset.

MAJLÁTH GUSZTÁV KÁROLY 80

Gróf Majláth Gusztáv Károly püspök emléke a Nemzeti Összetartozás Évében – Mivel járult hozzá a 80 éve elhunyt Gróf Majláth Gusztáv Károly püspök a nemzeti összetartozásunkhoz?

Válasszon az alábbi lehetőségek közül:

  1. Fejtse ki a választ írásban, legfeljebb 20 ezer karakternyi terjedelemben.
  2. Fejtse ki a választ élőszóban, max. 10 perces videófelvételen.

(Forrásirodalomként ajánlott Bíró Vencel Székhelyi Gr. Mailáth G. Károly című könyve, amely elérhető ITT.

ÖSSZETARTOZUNK 100

Hogyan éli meg Ön és/vagy az Ön közössége a nemzeti összetartozást és miként emlékezik meg idén a Nemzeti Összetartozás Évéről?

Válasszon az alábbi lehetőségek közül:

  1. Készítsen erről szöveges beszámolót, legfeljebb 10 ezer karakternyi terjedelemben.
  2. Készítsen erről max. 5 perces videóbeszámolót.

Pályázni egyénileg és csoportosan is lehet. Korosztályi megkötés nincs.

A pályamunkákat folyamatosan várjuk a palyazat@eletunk.net e-mailcímre

(végső határidő: 2020. november 15., a Magyar Szórvány Napja).

Az elbírálást a szerkesztőség tagjai és felkért szakemberek végzik.

Eredményt 2020 decemberében hirdetünk.

Az értékelhető pályázatok beküldőit köszönetajándékkal jutalmazzuk.

Fődíj: Ajándékcsomag és a nyertes pályázó közössége részére (iskolai, plébániai, cserkész- stb.) Összetartozunk címmel zenés-irodalmi est, neves előadóművészek közreműködésével.

További részletek az Életünk -Az európai magyar katolikusok lapja oldalán.

Várja az alkotásokat és sikeres pályázást kíván

az Életünk újság szerkesztősége