Pálosan szép az élet

0
1568
Fotók: Csúcs Mária

Ezt hirdeti a pálos rend történetét bemutató kiállításbusz, amely éppen a Szent István kápolna búcsúünnepén érkezett Budapestről Hargitafürdőre. A vándortárlat első erdélyi bemutatójának helyszíne nem véletlen. Ezen a Csíkszeredához tartozó településrészen alapítottak kolostort a hat évvel ezelőtt Székelyföldre visszatelepedő pálos szerzetesek.

A pálosok történelméből is sokat tanulhat az ember. Az Istenbe vetett hitre alapozta életét az egyetlen magyar férfi szerzetesrend alapítója és a keresztény hit fontos Szent István-i örökség is. Mondta Tamás József nyugalmazott püspök, pálos konfráter az ünnepi búcsús misén, és prédikációjában a buzgó, igazságos, békeszerető, Istenhez ragaszkodó és házát-hazáját biztos sziklára, a hitre építő Szent István király példaértékű cselekedeteire hívta fel a figyelmet. Ezt az örökséget kellene őrizni, értékelni ma is, amikor a globalizálódó világban egyre nagyobb teret hódít az anyagiasság, korrupció, hitetlenség, szabadosság. „Szent István királyunk azt szeretné, ha okos emberként mi is sziklára építenénk életünket, mert ahogy a rockopera is az ő ajkára adja ezt a mondatot, és joggal adja ajkára, „nincs más út, mint Isten útja”! A Szent István-i örökség megmaradt, ezt jelzi a népes közösség, amely jelen volt ezen a szép ünnepen is, zárta beszédét a püspök.

A buszkiállítást Bátor Botond pálos atya ajánlotta a látogatók figyelmébe, aki azt is bejelentette, hogy elkezdődött az új kolostor építésének előkészítése. A meredek hegyoldal területét megerősítették, és a napokban elkezdődhet a zarándokok fogadását is segítő létesítmény építése is.

Csúcs Mária